• Διεθνής πολιτική

    Καμπούλ: Στους 12 οι νεκροί στο αεροδρόμιο – Οι Ταλιμπάν καλούν τον κόσμο να επιστρέψει σπίτι του

    • NewsRoom
    18 εμπορικά αεροσκάφη στέλνουν οι ΗΠΑ για τη μεταφορά ατόμων που απεγκλωβίστηκαν από τη Καμπούλ


    Συνολικά 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Κυριακή στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με αξιωματούχους των Ταλιμπάν και του ΝΑΤΟ.

    Η πτώση της Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν προκάλεσε πανικό και προσπάθεια προσέγγισης στο αεροδρόμιο ενός φοβισμένου πλήθους που προσπαθεί να εγκαταλείψει τη χώρα.

    Οι θάνατοι αυτοί προκλήθηκαν είτε από πυρά είτε από ποδοπατήματα, δήλωσε αξιωματούχος των Ταλιμπάν και κάλεσε τους ανθρώπους, οι οποίοι εξακολουθούν να συνωστίζονται στις πύλες του αεροδρομίου να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αν δεν έχουν το νόμιμο δικαίωμα να ταξιδέψουν.

    «Δεν θέλουμε να πειράξουμε κανέναν στο αεροδρόμιο» δήλωσε ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.

    Ντράγκι: Έκτακτη G-20 το Σαββατοκύριακο

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο Μάριο Ντράγκι, εργάζεται για να διεξαχθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της G20 για το Αφγανιστάν το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο.

    Η Ιταλία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ομάδας των είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου το 2021.

    Ο Ντράγκι θα συζητήσει σήμερα την κατάσταση στο Αφγανιστάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

    Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του γραφείου του ιταλού πρωθυπουργού για να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

    Την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί εξάλλου έκτακτη σύνοδος κορυφής της G7 ψηφιακά προκειμένου να αναζητηθεί κοινή προσέγγιση και στρατηγική για το Αφγανιστάν μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν.

    Αμερικανικές εμπορικές πτήσεις με άδεια του Πενταγώνου

    Η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (Federal Aviation Administration, FAA) ανακοίνωσε αργά το βράδυ χθες Τετάρτη ότι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες μπορούν να στείλουν επιβατικά αεροσκάφη στην Καμπούλ για να εκτελέσουν πτήσεις στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης ή για να μεταφέρουν βοήθεια εάν έχουν εξασφαλίσει την έγκριση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

    Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, η FAA ξεκαθάρισε πως χωρίς πρότερη έγκριση, οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες δεν επιτρέπεται να στέλνουν αεροσκάφη στον αφγανικό εναέριο χώρο ή στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της Καμπούλ. Επικαλέστηκε την «έλλειψη υπηρεσιών ελέγχου κυκλοφορίας σε μεγάλο υψόμετρο» και την «εξτρεμιστική δραστηριότητα» στο Αφγανιστάν, όπου την εξουσία κατέλαβαν εκ νέου οι Ταλιμπάν.

    Όλες οι πτήσεις προς την Καμπούλ οφείλουν να εκτελούνται «με άδεια» του Πενταγώνου, επέμεινε.

    Στους περιορισμούς της FAA δεν υπόκεινται οι στρατιωτικές πτήσεις.

    Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε τη Δευτέρα ότι τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ανέλαβε ο αμερικανικός στρατός.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τι είναι η Σαρία και τι σημαίνει για τις γυναίκες του Αφγανιστάν

    Ερντογάν: Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ



    ΣΧΟΛΙΑ