• Διεθνής πολιτική

    Τι είναι η Σαρία και τι σημαίνει για τις γυναίκες του Αφγανιστάν

    • NewsRoom
    Τι είναι η Σαρία και τι σημαίνει για τις γυναίκες του Αφγανιστάν

    Δυσοίωνη η κατάσταση για την ζωή των γυναικών στο Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν


    Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν πριν από δύο ημέρες οι Ταλιμπάν διαβεβαίωσαν ότι οι γυναίκες θα απολαμβάνουν δικαιώματα «στο πλαίσιο του ισλαμικού νόμου», της Σαρία. Ωστόσο, αυτή είναι μια αρκετά ασαφής τοποθέτηση και διευκρινίσεις δεν έχουν ακόμη δοθεί.

    Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, στην οποία είχε απονεμηθεί το 2014 το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθιά» η κατάσταση στο Αφγανιστάν και οι συνέπειες που θα υπάρξουν για την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών, καλώντας τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να αναλάβουν «δράση» επειγόντως.

    Υπενθυμίζεται ότι η Μαλάλα Γιουσαφζάι είχε δεχτεί τα πυρά από Ταλιμπάν στο κεφάλι σε ηλικία 15 ετών, επειδή είχε ταχθεί δημοσίως υπέρ του δικαιώματος των Πακιστανών γυναικών στην μόρφωση.

    Οι Ταλιμπάν μέχρι στιγμής έχουν δείξει πολύ σκληρό πρόσωπο ερμηνεύοντας με πρωτοφανή σκληρότητα την Σαρία, δηλαδή τον ισλαμικό νόμο. Οι ποινές που επιβάλλουν περιλαμβάνουν δημόσιες εκτελέσεις για δολοφόνους και μοιχούς.

    Τι είναι η Σαρία

    Η Σαρία είναι το νομικό σύστημα του Ισλάμ

    Εκπορεύεται από το Κοράνι, καθώς και από άλλα ιερά κείμενα (Σούνα και Χαντίθ) με επίκεντρο τον προφήτη Μωάμεθ, τα λόγια του και τις πράξεις του.

    Όταν μια απάντηση δεν μπορεί να δοθεί εκπορευόμενη από αυτά τα κείμενα, τότε οι θρησκευτικοί ταγοί δίνουν αποφάσεις ως καθοδήγηση σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα ή ερώτημα.

    Η Σαρία κυριολεκτικά σημαίνει «το καθαρό μονοπάτι για το νερό».

    Η Σαρία λειτουργεί ως ένας κώδικας βάσει του οποίου οι μουσουλμάνοι οφείλουν να ζουν με προσευχή, νηστεία και δωρεές στους φτωχούς.

    Στόχος του είναι να βοηθήσει τους μουσουλμάνους να καταλάβουν πώς πρέπει να ζουν κάθε πτυχή της ζωής τους, σύμφωνα με τις επιθυμίες του Θεού.

    Τι σημαίνει πρακτικά

    Η Σαρία μπορεί να διαμορφώσει κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής ενός μουσουλμάνου.

    Για παράδειγμα, ο μουσουλμάνος που αναρωτιέται τι να κάνει εάν οι συνάδελφοί τους τον καλέσουν στο μπαρ μετά τη δουλειά, μπορεί να απευθυνθεί σε έναν μελετητή της Σαρία για συμβουλές για να διασφαλίσει ότι ενεργούν εντός του νομικού πλαισίου της θρησκείας τους.

    Οι μουσουλμάνοι μπορούν να στραφούν στην Σαρία και για κάθε πτυχή της καθημερινής τους ζωής, όπως το οικογενειακό δίκαιο, τα οικονομικά και οι επιχειρήσεις.

    Ποιες είναι οι σκληρές ποινές

    Η Σαρίας διαχωρίζει τα αδικήματα σε δύο γενικές κατηγορίες: τα σοβαρά εγκλήματα με καθορισμένες ποινές και τα λιγότερο σοβαρά που η ποινή αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του δικαστή.

    Στα σοβαρά αδικήματα είναι και η κλοπή, η οποία μπορεί να τιμωρηθεί με ακρωτηριασμό του χεριού του δράστη, όπως και η μοιχεία, για την οποία μπορούν επίσης να επιβληθούν σκληρές ποινές.

    Ωστόσο, υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας και πέφτει μεγάλο βάρος στην απόδειξη όταν είναι να υπάρξει καταδίκη για σοβαρό έγκλημα.

    Πάντως, οι ποινές που επιβάλλονται για τα σοβαρά εγκλήματα ποικίλλουν από χώρα σε χώρα στον μουσουλμανικό κόσμο.

    Πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις

    Όπως κάθε νομικό σύστημα, έτσι και η Σαρία είναι περίπλοκη και η πρακτική της εξαρτάται απόλυτα από την ποιότητα και την εκπαίδευση αυτών που την ερμηνεύουν, όπως πχ των μουφτήδων.

    Οι ισλαμιστές νομικοί εκδίδουν καθοδήγηση και αποφάσεις. Η καθοδήγηση που θεωρείται επίσημη νομική απόφαση ονομάζεται φετφάς.

    Υπάρχουν πέντε διαφορετικές σχολές του νόμου της Σαρία, τέσσερα σουνιτικά δόγματα και ένα σιιτικό.

    Τα πέντε δόγματα διαφέρουν ως προς το πώς κυριολεκτικά ερμηνεύουν τα κείμενα από τα οποία προέρχεται η Σαρία.

    Πηγή: BBC

    Αφγανιστάν: Η Μαλάλα Γιουσαφζάι θέλει η διεθνής κοινότητα να «αναλάβει επειγόντως δράση»

    Ερντογάν: Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ



    ΣΧΟΛΙΑ