• Διεθνής πολιτική

    Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Παραιτήθηκε ο Ντράγκι – Προς πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο

    • NewsRoom
    Μάριο Ντράγκι

    Μάριο Ντράγκι (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα

    Ο Μάριο Ντράγκι μετέβη στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο, όπου συνάντησε τον πρόεδρο της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

    Ο ίδιος υπέβαλε την παραίτησή του εκ νέου το πρωί της Πέμπτης στον πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας.

    Ο κ. Ματαρέλα έκανε αυτή τη φορά δεκτή την παραίτηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού, αλλά του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του ως υπηρεσιακός, κατά την ίδια ενημέρωση.

    Η ανακoίνωση δεν αναφέρει αν ο Ματαρέλα θα διαλύσει τη Βουλή ή θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

    Ο παραιτηθείς Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός συναντήθηκε και με την πρόεδρο της ιταλικής γερουσίας, Ελιζαμπέτα Καζελάτι, και αυτή την ώρα αυτή επιστρέφει στην βουλή, για την τυπική ολοκλήρωση της συνεδρίασης του σώματος

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας:

    «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, δέχθηκε σήμερα το πρωί στο προεδρικό μέγαρο τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών, καθηγητή Μάριο Ντράγκι ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στη χθεσινή συζήτηση και ψηφοφορία στη Γερουσία, επανέλαβε την παραίτησή του και την παραίτηση της Κυβέρνησης της οποίας προήδρευε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε γνώση του γεγονότος αυτού. Η Κυβέρνηση παραμένει στη θέση της για τον χειρισμό των τρεχουσών υποθέσεων».

    Εκλογές στις αρχές Οκτωβρίου βλέπουν οι αναλυτές

    Μετά την οριστικοποίηση της παραίτησης του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, οι αναλυτές επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη για πρόωρες βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο, πιθανότατα στις αρχές Οκτωβρίου. 

    Οι τελικές αποφάσεις, όμως, θα πρέπει να ληφθούν από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος δεν αποκλείεται, με τηλεοπτικό διάγγελμα, να πληροφορήσει τους Ιταλούς σχετικά με το ποια ακριβώς θα είναι τα επόμενα βήματα.

    Όπως μεταδίδει η ιταλική δημόσια τηλεόραση της Rai, η κύρια ανησυχία στην φάση αυτή είναι η διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και η συγκράτηση του «σπρεντ», το οποίο σήμερα ξεπέρασε τις 240 μονάδες.

    Η έξοδος του Μάριο Ντράγκι από τη Βουλή

    Νωρίτερα ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε στην ολομέλεια της βουλής, εν μέσω χειροκροτημάτων: «Υπό το φως της χθεσινής ψήφου της γερουσίας ζητώ να διακοπεί προσωρινά η συνεδρίαση, διότι μεταβαίνω στον πρόεδρο της δημοκρατίας, για να του ανακοινώσω τις αποφάσεις μου».

    «Ευχαριστώ, και η καρδιά των κεντρικών τραπεζιτών κάποιες φορές χρησιμοποιείται», είπε τέλος ο Ντράγκι συγκινημένος από τα χειροκροτήματα.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός επέλεξε αυτή τη φράση, καθώς πριν λίγες μέρες σε συνέντευξη Τύπου είχε αναφέρει ότι οι «τραπεζίτες δεν έχουν καρδιά».

    Το χρονικό της παραίτησης

    Υπενθυμίζεται ότι ο Μάριο Ντράγκι ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Φεβρουάριο 2021 για να βγάλει την Ιταλία από την υγειονομική και οικονομική κρίση.

    Υπέβαλε την παραίτησή του στις 14 Ιουλίου στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος δεν την έκανε δεκτή, καλώντας τον να συνεχίσει στον πρωθυπουργικό θώκο.

    Ωστόσο, η παραίτηση Ντράγκι έγινε αυτή τη φορά αποδεκτή από τον Ιταλό πρόεδρο ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο πολιτικής αβεβαιότητας στη γειτονική χώρα.

    Διαβάστε επίσης:

    Προς παραίτηση ο Ντράγκι: Πύρρειος νίκη στη Γερουσία, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με αποχή από Πέντε Αστέρια, Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια

    Τζο Μπάιντεν: Ανακοίνωσε νέα μέτρα κατά της κλιματικής κρίσης



    ΣΧΟΛΙΑ