• Διεθνής πολιτική

    Ιταλία: Έφτασε η κινεζική βοήθεια- 30 τόνοι εξοπλισμού, πλάσμα, γιατροί και νοσηλευτές

    • NewsRoom


    Επί ιταλικού εδάφους βρίσκεται ήδη η τεράστια σε ποσότητα ιατρική βοήθεια που απέστειλε η Κίνα στη δοκιμαζόμενη από τον κορονοϊό Ιταλία. Συγκεκριμένα στην Ιταλία έφτασαν 30 τόνοι ιατρικού εξοπλισμού αλλά και ειδικοί (γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας) που θα μοιραστούν την εμπειρία τους αλλά και τα πολύτιμα ιατρικά υλικά με τους Ιταλούς συναδέλφους τους για την αντιμετώπιση του φονικού ιού.

    Για να επιτευχθεί η συνεργασία ανέλαβαν σχετική πρωτοβουλία τόσο ο κινεζικός όσο και ο ιταλικός Ερυθρός Σταυρός και το αποτέλεσμα έγινε χειροπιαστό σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

    “Είχαμε απεγνωσμένη ανάγκη τη βοήθεια, τις μάσκες, τους αναπνευστήρες και τα υπόλοιπα, είναι μία μεγάλη δωρεά για τη χώρα μας” τόνισε ο επικεφαλής του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού Φραντσέσκο Ρόκα.

    Η Κίνα, απ΄όπου ξεκίνησε η πανδημία στα τέλη του 2019, και όπου ο αριθμός των κρουσμάτων σημειώνει σημαντική πτώση στο έδαφός της, άρχισε να στέλνει ειδικούς και υλικό σε πολλές χώρες. Μετά το Ιράκ και το Ιράν, «μια ομάδα εννέα ανθρώπων με υλικό για μονάδες εντατικής φροντίδας, προϊόντα ιατρικής προστασίας και άλλα προϊόντα αναχώρησε σήμερα από τη Σαγκάη για τη Ρώμη», δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας, ο Γκενγκ Σουάνγκ.

    Στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης την Τρίτη, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, διαβεβαίωσε τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο για την υποστήριξη του Πεκίνου στη μάχη κατά του κορωνοϊός, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

    Οι κινέζοι ειδικοί, φορώντας μάσκες, έγιναν δεκτοί από αξιωματούχους του ιταλικού υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο.

    Με την ίδια πτήση μεταφέρθηκαν «αναπνευστήρες και υλικό για αναπνευστική υποστήριξη, ηλεκτροκαρδιογράφοι, δεκάδες χιλιάδες προστατευτικές μάσκες και άλλο υγειονομικό υλικό», διευκρίνισε ο πρόεδρος του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού Φραντσέσκο Ρόκα.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι το αεροσκάφος της China Eastern Airlines μεταφέρει και πλάσμα από κινέζους ασθενείς με κοροναϊό, οι οποίοι αποθεραπεύτηκαν. Το πλάσμα των πρώην ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον ιό Covid-19 περιέχει αντισώματα που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την μείωση του ιικού φορτίου στους ασθενείς που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, όπως είχε δηλώσει ο αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας.

    Οι εννέα ειδικοί, έξι άνδρες και τρεις γυναίκες, συνοδευόμενοι από τον αντιπρόεδρο του κινεζικού Ερυθρού Σταυρού Γιανγκ Χουιτσλάν και από έναν διαπρεπή καθηγητή καρδιοπνευμονολόγο εντατικολόγο, είναι εντατικολόγοι, παιδίατροι και νοσηλευτές που διαχειρίσθηκαν την κρίση του ιού στην Κίνα.

    Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι διαβεβαίωσε τον ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο για την υποστήριξη του Πεκίνου στην αντιμετώπιση του ιού. «Ο κινεζικός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ την πολύτιμη υποστήριξη που προσέφερε η Ιταλία όταν η Κίνα περνούσε δύσκολες ώρες», στον αγώνα κατά της επιδημίας», δήλωσε ο Γουάνγκ.

     Η σχέση Κίνας και Ιταλίας

    «Ο κινεζικός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ την πολύτιμη υποστήριξη που πρόσφερε η Ιταλία όταν η Κίνα περνούσε τις πιο δύσκολες ώρες στη μάχη κατά του ιού», δήλωσε ο Ουάνγκ, σύμφωνα με το Νέα Κίνα. Στο απόγειο της επιδημίας στην Κίνα, η Ιταλία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που διέκοψε τις αεροπορικές συνδέσεις με τον ασιατικό γίγαντα.

    Συνολικά, ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει τουλάχιστον 3.169 θανάτους στην Κίνα, τη χώρα που είναι μακράν η πλέον πληγείσα χώρα στον κόσμο με τουλάχιστον 80.793 ανθρώπους να έχουν μολυνθεί, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

    Επίσης  η Ιταλία είναι επίσης η ευρωπαϊκή χώρα που τήρησε την πιο ανοικτή στάση στο σχέδιο των Νέων Δρόμων του Μεταξιού, του τόσο προσφιλούς στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, στάση που προκάλεσε μεν την δυσαρέσκεια των ευρωπαίων εταίρων της, εξασφάλισε δε την ευμένεια του Πεκίνου.

    Συνολικά, η επιδημία Covid-19 προκάλεσε τον θάνατο 3.169 ανθρώπων στην Κίνα, η οποία είναι μακρά η πλέον πληγείσα χώρα με 80.793 επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Η δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα είναι η Ιταλία, με 15.000 κρούσματα και άνω των 1.000 νεκρών.



    ΣΧΟΛΙΑ