• Οικονομία

    Ιταλία: Διπλάσια αναλογικά με την Κίνα τα κρούσματα του κορονοϊού – Μέχρι 2% κάτω η οικονομία φέτος – Ποιοι κλάδοι θα πληγούν


    Πιθανή μεγάλη συρρίκνωση της ιταλικής οικονομίας στο πρώτο και στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, αλλά και υποχώρηση του ΑΕΠ της τάξης του 2% συνολικά για το 2020, προβλέπει η Capital Economics, σε νέα ανάλυσή της για την Ιταλία.

    Όπως σημειώνει, η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι η Ιταλία έχει ήδη, σε σχέση με τον πληθυσμό της, αναλογικά διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού από την Κίνα και ότι έχει μπει πλέον σε καραντίνα ολόκληρη η χώρα. Πέραν αυτών, όμως, όπως επισημαίνεται, παρά την καραντίνα, ακόμη δεν έχουν ληφθεί τόσο δραστικά μέτρα όσο στην Κίνα. Αντίθετα με την Κίνα, οι Ιταλοί μπορούν ακόμη να βγαίνουν από το σπίτι για να πάνε στη δουλειά, καθώς και για να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα.

    Ωστόσο, σχολεία, πανεπιστήμια, σινεμά, θέατρα, μουσεία και μπαρ έχουν κλείσει, οι αθλητικές διοργανώσεις ακυρωθεί, ενώ έχουν επιβληθεί όρια στον αριθμό των ανθρώπων που συγκεντρώνονται σε εστιατόρια και καταστήματα. Επομένως, η καραντίνα θα έχει σαφώς πολύ μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο.

    Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κατάστασης, υπάρχει αβεβαιότητα, γι’ αυτό και οι αναλυτές της Capital Economics έχουν δύο πιθανά σενάρια για την πορεία της οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο: το βασικό και ένα δυσμενές. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, η καραντίνα παρατείνεται μέχρι τέλος Απριλίου και, εν συνεχεία, αίρονται προοδευτικά οι περιορισμοί. Σύμφωνα με το δυσμενές, η κατάσταση παραμένει ως έχει μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου.

    Υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι οι εκτιμήσεις αυτές δεν μπορούν να είναι ακριβείς, αφού το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ μικρότερο ή μεγαλύτερο. Κι αυτό γιατί στην εξίσωση υπάρχουν πολλές μεταβλητές, όπως η ίδια η εξάπλωση του ιού, το πώς θα ανταποκριθούν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις και το πόσο θα διαρκέσει η καραντίνα.

    Ποιοι κλάδοι θα πληγούν περισσότερο

    Οι κλάδοι που είναι πιθανό να υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα είναι εκείνοι που είτε εξαρτώνται από τον τουρισμό (τρόφιμα, ξενοδοχεία κλπ.) και τις μεταφορές είτε έχουν κλείσει με κυβερνητική απόφαση, όπως οι κινηματογράφοι και τα μουσεία. Επίσης, οι καταναλωτές είναι πιθανό να κόψουν κάποιες ελαστικές δαπάνες, όπως είναι οι αγορές ενδυμάτων και αυτοκινήτων.

    Είναι επίσης πιθανό να αυξηθούν οι απουσίες από τη δουλειά, λόγω ασθένειας, αυτοπεριορισμού ή για την φροντίδα των παιδιών που δεν πάνε σχολείο. Ωστόσο, ο αντίκτυπος των απουσιών αυτών είναι ασήμαντος με βάση το βασικό σενάριο. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυτή τη στιγμή αντιστοιχεί μόλις στο 0,04% του συνόλου των εργαζομένων στη χώρα, οπότε θα έπρεπε να αυξηθεί κατακόρυφα για να υπάρξει σημαντική επίπτωση. Σε ένα πιο δυσμενές σενάριο, ο αντίστοιχος αντίκτυπος θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

    Οι αναλυτές της Capital Economics εκτιμούν ακόμη ότι η ιταλική κυβέρνηση θα λάβει δημοσιονομικά μέτρα στήριξης τα οποία θα αντιστοιχούν σε ένα αξιοσημείωτο ποσοστό του ΑΕΠ. Τα μέτρα αυτά δεν θα επηρεάσουν σημαντικά τη ζήτηση όσο συνεχίζει να ισχύει η καραντίνα, αλλά θα βοηθήσουν τον κόσμο να συνεχίσει να αγοράζει απαραίτητα αγαθά, τους δανειολήπτες να μη σταματήσουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους και θα δώσουν μια περίοδο χάριτος για την εκπλήρωση κάποιων φορολογικών υποχρεώσεων.

    Με βάση τα παραπάνω, η Ιταλία, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, θα δει το ΑΕΠ της να μειώνεται περίπου 1% στο πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2019, και κατά 2% στο δεύτερο, επίσης σε τριμηνιαία βάση. Αν όμως παραταθεί η καραντίνα, ο αντίκτυπος θα είναι πολύ μεγαλύτερος.

    Σημειώνεται, τέλος, ότι τα παραπάνω σενάρια δεν λαμβάνουν υπόψη τον αντίκτυπο στις τράπεζες (που θα πληγούν τόσο από την εξασθένιση της οικονομίας όπως και από την αναστολή της πληρωμής των δόσεων για τα στεγαστικά δάνεια), τις παράπλευρες ζημίες από τον αντίκτυπο του κορονοϊού σε άλλες περιοχές της Ευρωζώνης ή ενδεχόμενα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αν ο ιός «απογειωθεί» στη Γερμανία και σε άλλους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της Ιταλίας.



    ΣΧΟΛΙΑ