• Διεθνής πολιτική

    Ιταλία: Ανάπτυξη 1% για το 2024 βλέπει τώρα ο υπ. Οικονομικών

    Ο Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζανκάρλο Τζορτζέτι

    Ο Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζανκάρλο Τζορτζέτι. Πηγή: AP Photo/Antonio Calann


    Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας βλέπει την οικονομία της χώρας του να αναπτύσσεται κατά 1% φέτος, τον ταχύτερο ρυθμό που προβλέπεται για τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης.

    «Ένας μέτριος ρυθμός ανάπτυξης 1% αντιπροσωπεύει πολλά σε σύγκριση με τη Γερμανία», δήλωσε ο Τζιανκάρλο Τζορτζέτι σε εκδήλωση στη Ρώμη το Σάββατο.

    Η νέα εκτίμηση, ελαφρώς χαμηλότερη από την τρέχουσα πρόβλεψη, θα συμπεριληφθεί σε μια αναθεωρημένη οικονομική προοπτική που ετοιμάζουν ο Τζιορτζέτι και η Τζόρτζια Μελόνι, η οποία θα δημοσιοποιηθεί τον Απρίλιο.

    Ο προϋπολογισμός του Σεπτεμβρίου προέβλεπε ανάπτυξη 1,2%. Παρά την αναθεώρηση προς τα κάτω, εξακολουθεί να προβλέπεται μια μικρή αύξηση του ρυθμού, από το 0,9% το 2023. Η τρέχουσα διάμεση πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg είναι ότι η επέκταση θα επιβραδυνθεί στο 0,6% φέτος.

    Η ανάπτυξη τροφοδοτείται από τη δυναμική που μεταφέρεται από τους τελευταίους μήνες του 2023, την άνοδο στις καταναλωτικές δαπάνες και τις ταχύτερες ταμειακές ροές από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφεραν στο Bloomberg άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

    Τα ιταλικά νοικοκυριά ανακτούν σιγά-σιγά την αγοραστική δύναμη παρά το πλήγμα της οικονομίας από τη σταδιακή κατάργηση των δημοσιονομικών κινήτρων, πρόσθεσαν.

    Οι αναλυτές λένε ότι η Γερμανία βρίσκεται πιθανότατα σε ύφεση μετά τη συρρίκνωση της οικονομίας της το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και, όπως προβλέπουν, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η γαλλική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,7% το 2024, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg News.

    Διαβάστε επίσης

    ΚΚΕ και Ελληνική Λύση: Στηρίζουν την πρόταση μομφής αλλά με σφοδρή κριτική κατά Ανδρουλάκη

    Μαρινάκης: Οι μάσκες έπεσαν, φανερώθηκε η απόπειρα αποσταθεροποίησης της χώρας – Καλοδεχούμενη η πρόταση Ανδρουλάκη

    Κασσελάκης: Οι επαγγελματίες της εξουσίας μοντάρουν την αλήθεια



    ΣΧΟΛΙΑ