• Διεθνής πολιτική

    Εισβολή στο Καπιτώλιο: Στο στόχαστρο του Κογκρέσου ο Τραμπ για 4 αδικήματα

    • NewsRoom

    Ντόναλντ Τραμπ


    Στο στόχαστρο του Κογκρέσου βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ για την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

    Η επιτροπή της αμερικανικής Βουλής που διερευνά την εισβολή στο Καπιτώλιο ψηφίζει σήμερα την τελική έκθεση για όσα συνέβησαν, όπως και το αν θα πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες στον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας Washinghton Post.

    Οι «πιθανές» κατηγορίες κατά του Τραμπ

    Τέσσερις είναι οι «πιθανές» κατηγορίες που θα μπορούσαν να απαγγελθούν στον τέως πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών:

    -ψευδείς δηλώσεις,

    -παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας του Κογκρέσου,

    – συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση της χώρας και

    -εξέγερση

    Η συγκεκριμένη έρευνα θα έχει σημαντικό πολιτικό βάρος, αν αποδειχθεί η άμεση εμπλοκή του Τραμπ στην υπόθεση.

    Το έργο της επιτροπής οδεύει προς το τέλος του, καθώς σύντομα λήγει η θητεία του Κογκρέσου, η επόμενη συνεδρίαση του οποίου θα πραγματοποιηθεί αρχές του νέου έτους υπό νέα σύνθεση.

    Η έκθεση της επιτροπής προβαίνει σε σημαντικές αποκαλύψεις, με πολλές λεπτομέρειες για τις κινήσεις του Τραμπ, ο οποίος φέρεται να ήξερε ότι υπήρχαν ένοπλοι ανάμεσα στο κοινό που παρακολουθούσε την ομιλία του, όπως αναφέρεται σε καταθέσεις μαρτύρων, σύμφωνα με την Washinghton Post, όπως και το ότι αντιστάθηκε στις εκκλήσεις των συνεργατών του να ηρεμήσει με κάποιο τρόπο το πλήθος.

    Κατάσχεση όπλων από 28.000 θεατές

    Όσοι έχουν αμφισβητήσει εάν η επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο ήταν πραγματικά μια «εξέγερση», υποστήριξαν ότι, αν ήταν, θα υπήρχαν περισσότερα όπλα.

    Η έκθεση της επιτροπής αποκαλύπτει ότι κατασχέθηκαν πολλά από τα μαγνητόμετρα έξω από το χώρο που έδωσε την ομιλία του ο Τραμπ  πριν από την εξέγερση.

    Συγκεκριμένα, η έκθεση παραθέτει ένα έγγραφο του Νοεμβρίου 2021 που παρήχθη από την αστυνομία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ, το οποίο αναφέρει ότι η Μυστική Υπηρεσία κατέσχεσε όπλα από τους 28.000 θεατές που πέρασαν από τα μαγνητόμετρα, 242 δοχεία σπρέι πιπεριού, 269 μαχαίρια ή λεπίδες, 18 αρθρώσεις, 18 tasers, 6 τεμάχια θωράκισης σώματος, 3 μάσκες αερίων, 30 ρόπαλα ή αμβλεία όργανα και 17 διάφορα αντικείμενα όπως ψαλίδι, βελόνες ή κατσαβίδια.

    Όσον αφορά τα πυροβόλα όπλα, η έκθεση σημειώνει έξι περιπτώσεις στις οποίες εθεάθησαν άνθρωποι να κρατούν όπλα ή κάτι που έμοιαζε με όπλα κοντά στο Καπιτώλιο πριν ξεκινήσει η ομιλία του Τραμπ.

    Ο Έισα Χάτσινσον είχε καταθέσει προηγουμένως ότι ο Τραμπ ενημερώθηκε για την κατάσχεση όπλων στα μαγνητόμετρα, αλλά δεν τον ένοιαζε. Πράγματι, ο απερχόμενος πρόεδρος είπε ότι ήθελε να φύγουν τα μαγνητόμετρα επειδή το μέτρο ασφαλείας θα κρατούσε έξω πάρα πολλούς από τους υποστηρικτές του. Παρότρυνε ακόμα τους υποστηρικτές να ταιριάζουν με το Καπιτώλιο.

    Εκτός από την παραπομπή ποινικών διώξεων εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και άλλων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, η επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου παρέπεμψε τη Δευτέρα τέσσερα μέλη του Κογκρέσου στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, επειδή δεν συμμορφώθηκαν με τις κλήσεις της επιτροπής: τον αρχηγό της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy (R-Calif.) και τους εκπροσώπους Jim Jordan (R-Ohio), Scott Perry (R-Pa.) και Andy Biggs (R-Ariz.).

     

    Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν καλεί την Αφρικανική Ένωση να γίνει μόνιμο μέλος της G20

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ