• Διεθνής πολιτική

    Ισραήλ: Οι σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ – Η Χαμάς δεν συζητά για τους ομήρους μέχρι το τέλος των μαχών

    • NewsRoom
    Ισραήλ


    Οι σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ ειδοποιώντας για πιθανή επίθεση με ρουκέτες, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

    Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο Αμπού Ουμπάιντα, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, προειδοποίησε τους κατοίκους του Ασκελόν στην μεθόριο του Ισραήλ με την Λωρίδα της Γάζας, ότι έχουν προθεσμία μέχρι τις 17.00 για να εγκαταλείψουν την πόλη.

    Καμία ανταλλαγή ομήρων πριν από το τέλος του πολέμου, δηλώνει ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια

    Ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε σήμερα ότι το ζήτημα της ανταλλαγής ομήρων θα τεθεί μόνο μετά το τέλος του πολέμου.

    Σε ανακοίνωσή του, ο αρχηγός της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, τόνισε ότι «μέρη που επικοινώνησαν μαζί μας» και πρόσφεραν διαμεσολάβηση για την απελευθέρωση ομήρων με ανταλλαγή κρατουμένων ενημερώθηκαν για αυτή την απόφαση.

    Περίπου 150 άνθρωποι, στρατιώτες και πολίτες διαφορετικών εθνικοτήτων απήχθησαν από την παλαιστινιακή οργάνωση κατά την επίθεση που εξαπέλυσε το Σαββατοκύριακο στην ισραηλινή επικράτεια.

    Χθες το βράδυ το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα απείλησε να εκτελέσει ομήρους που κρατά σε αντίποινα για τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.

    Καταριανοί διαμεσολαβητές είχαν χθες επείγουσες συνομιλίες με αξιωματούχους της Χαμάς σε μια προσπάθεια να διαπραγματευτούν την ελευθερία για γυναικόπαιδα από το Ισραήλ που απήχθησαν από την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση και κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 36 Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις φυλακές του Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters.

    Πάνω από 1.000 οι Ισραηλινοί νεκροί

    Σε πάνω από 1.000 ανέρχεται ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς το Σάββατο, ανέφερε σήμερα η ισραηλινή πρεσβεία στις ΗΠΑ.

    Πρωτοβουλία Μπορέλ για ειρήνευση

    Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν και ο Παλαιστίνιος ομόλογος του Ριγιάντ αλ-Μάλικι προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν σήμερα σε σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών που συνεκλήθη εκτάκτως μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε η ΕΕ.

    Η ανακοίνωση έγινε στο X (πρώην Twitter) από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ από το Μουσκάτ, πρωτεύουσα του σουλτανάτου του Ομάν, όπου βρίσκεται μαζί με πολλούς Ευρωπαίους υπουργούς.

    Συγκάλεσε σύνοδο που αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα με υβριδική μορφή.

    Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ
    Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ

    Οι δύο υπουργοί αποδέχθηκαν την πρόσκληση του κ. Μπορέλ, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες του.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε από το Σάββατο “απερίφραστα” τις επιθέσεις του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς και υπογράμμισε πως το Ισραήλ έχει “το δικαίωμα να αμυνθεί”. Η ΕΕ ζήτησε επίσης την απελευθέρωση των αμάχων που συνελήφθησαν όμηροι κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

    Σήμερα, ο Μπορέλ δήλωσε στο X ότι επανέλαβε την καταδίκη στη διάρκεια συνομιλίας που είχε χθες, Δευτέρα, το βράδυ με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

    “Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιες επονείδιστες τρομοκρατικές ενέργειες και τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει την υποστήριξή τους”, πρόσθεσε.

    Εκπρόσωπος του Μπεν Γκουριόν διαψεύδει ανακοίνωση της Χαμάς για βομβαρδισμό του αεροδρομίου

    Εκπρόσωπος του Μπεν Γκουριόν διέψευσε ότι το διεθνές αεροδρόμιο επλήγη από ρουκέτες και πρόσθεσε ότι η λειτουργία του συνεχίζεται κανονικά.

    Νωρίτερα, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, βομβάρδισαν το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν απαντώντας στις ισραηλινές επιδρομές με στόχο αμάχους.

    Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

    Παλαιστίνιοι φέρεται να δέχονται τηλεφωνήματα και ηχητικά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα από ισραηλινούς αξιωματικούς ασφαλείας στα οποία τους λένε να εγκαταλείψουν περιοχές κυρίως στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της Γάζας και τους προειδοποιούν ότι ο στρατός θα διεξαγάγει επιχειρήσεις εκεί.

    Δεκάδες άνθρωποι στην συνοικία Ρέμαλ στην πόλη της Γάζας εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

    “Πήραμε παιδιά και εγγόνια και νύφες και φύγαμε. Μπορώ να πω ότι γίναμε πρόσφυγες. Δεν είμαστε ασφαλείς. Τι ζωή είναι αυτή; Δεν είναι ζωή”, δήλωσε ο 73χρονος κάτοικος Σάλαχ Χανούνεχ.

    Στο νότιο τμήμα του Ισραήλ, όπου έγινε η επίθεση της Χαμάς, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ δήλωσε ότι ο στρατός αποκατέστησε τον έλεγχο κοινοτήτων εντός του ισραηλινού εδάφους όπου είχαν διεισδύσει μαχητές της Χαμάς, αλλά πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι συγκρούσεις καθώς κάποιοι μαχητές παραμένουν ενεργοί.

    Η ανακοίνωση ότι 300.000 έφεδροι κλήθηκαν στα όπλα σε μόλις δύο ημέρες εντείνει τις εικασίες ότι το Ισραήλ μπορεί να σχεδιάζει χερσαία επίθεση στη Γάζα, έδαφος που εγκατέλειψε πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες.

    “Ποτέ δεν είχαμε επιστρατεύσει τόσο πολλούς εφέδρους σε τέτοια κλίμακα”, δήλωσε ο Χαγκάρι. “Προχωράμε στην επίθεση”, σημείωσε.

    Η Ουάσινγκτον, η οποία χορηγεί στο Ισραήλ στρατιωτική βοήθεια 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ανακοίνωσε ότι στέλνει νέες προμήθειες αντιαεροπορικής άμυνας, πυρομαχικά και λοιπή βοήθεια ασφαλείας στο Ισραήλ.

    Ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων προειδοποίησε το Ιράν να μην αναμιχθεί στην κρίση και σημείωσε ότι δεν θέλει διεύρυνση της σύγκρουσης. Το Ιράν δεν κρύβει την υποστήριξή του για τη Χαμάς και επικρότησε την επίθεση του Σαββάτου, μολονότι διέψευσε οποιαδήποτε ανάμιξή του.

    “Θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Δεν θέλουμε αυτό να διευρυνθεί και το νόημα είναι το Ιράν να πάρει αυτό το μήνυμα καθαρά και ξάστερα”, σημείωσε ο στρατηγός Τσαρλς Κ. Μπράουν, αρχηγός του Μεικτού Επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στις Βρυξέλλες.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε για την αμερικανική υποστήριξη προς το Ισραήλ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Έλι Κοέν, ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν
    Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν

    Ο Μπλίνκεν “επαναβεβαίωσε τις προσπάθειές μας να εξασφαλίσουμε την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων”, προστίθεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων αυτές της Ιταλίας, της Ταϊλάνδης και της Ουκρανίας ανέφεραν ότι πολίτες τους είναι νεκροί ή η τύχη τους αγνοείται μετά την επίθεση της Χαμάς. Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 11 Αμερικανοί σκοτώθηκαν και ότι είναι πιθανόν Αμερικανοί πολίτες να βρίσκονται μεταξύ αυτών που κρατούνται όμηροι.

    Κατά τη πραγματοποίηση σφοδρών πληγμάτων αντιποίνων στη Γάζα από το Ισραήλ, ο υπουργός Άμυνας της χώρας Γιοάβ Γκάλαντ προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις ανακοινώνοντας αυστηρότερο αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα ώστε να μην φτάνουν τρόφιμα και καύσιμα στην Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

    Τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στη Χαμάς μετέδωσαν ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιδρομές σε σπίτια στη Λωρίδα της Γάζας αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ. Παλαιστινιακά μέσα μετέδωσαν επίσης ότι ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε κτίριο στην πόλη της Γάζας προκάλεσε τον θάνατο δύο Παλαιστινίων δημοσιογράφων και τον σοβαρό τραυματισμό ενός τρίτου.

    Το Reuters δεν ήταν σε θέση μέχρι στιγμής να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές. Ο ισραηλινός στρατός δεν μπορούσε άμεσα να προβεί σε σχόλιο.

    Διεθνής Αντίδραση

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι 137.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει στην UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ που παρέχει βασικές υπηρεσίες στους Παλαιστίνιους.

    Αντόνιο Γκουτέρες, ΓΓ του ΟΗΕ
    Αντόνιο Γκουτέρες, ΓΓ του ΟΗΕ

    Οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία αναγνωρίζουν τις “νόμιμες προσδοκίες” του παλαιστινιακού λαού και σημειώνουν ότι υποστηρίζουν ίσα μέτρα δικαιοσύνης και ελευθερίας τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους.

    Επίσης δηλώνουν ότι θα παραμείνουν “ενωμένοι και συντονισμένοι” για να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ μπορεί να αμυνθεί.

    Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσαν τη Χαμάς και το Ισραήλ να τερματίσουν άμεσα τη βία και να προστατεύσουν τους αμάχους, ανακοίνωσε η αιγυπτιακή προεδρία.

    Μεσολαβητές από το Κατάρ είχαν επειγόντως τηλεφωνικές επαφές σε μια προσπάθεια να διαπραγματεύτουν την απελευθέρωση Ισραηλινών γυναικών και παιδιών που κρατούνται από τη Χαμάς με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 36 Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από ισραηλινές φυλακές.

    Η προοπτική διεύρυνσης των συγκρούσεων προκάλεσε συναγερμό στην περιοχή και στον κόσμο.

    Η σιιτική ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ εξαπέλυσε ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ σε απάντηση για τον θάνατο τουλάχιστον τριών μελών της σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ένας από τους υποδιοικητές του είχε σκοτωθεί σε διασυνοριακή επιδρομή που είχε γίνει νωρίτερα από τον Λίβανο.

    Οι κυβερνητικοί εταίροι του Νετανιάχου έδωσαν το πράσινο φως για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας

    Ολοι οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού του Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέκριναν σήμερα πρόταση για διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος ώστε να συμπεριλάβει πολιτικούς της ισραηλινής αντιπολίτευσης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος Λικούντ.

    Νωρίτερα, μέλος της κυβέρνησης Νετανιάχου, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, ζήτησε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. «Εκτακτη κυβέρνηση εθνικής ενότητας τώρα!», γράφει στην ανάρτησή του.

    Μετά την επίθεση σοκ της Χαμάς το σαββατοκύριακο και τις προετοιμασίες στο Ισραήλ για την διαχείριση μίας μακροχρόνιας πολεμικής σύρραξης, ορισμένα κεντροαριστερά κόμματα του Ισραήλ προσφέρθηκαν να ενταχθούν στην κυβέρνηση Νετανιάχου.

    1.500 μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν σε ισραηλινό έδαφος

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι έχει βρει “περίπου 1.500 πτώματα” μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ μετά την επίθεση το Σάββατο το πρωί του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος από τη Λωρίδα της Γάζας.

    “Περίπου 1.500 πτώματα (μαχητών) της Χαμάς έχουν βρεθεί στο Ισραήλ γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, οι δηλώσεις του οποίου μαρτυρούν το εύρος της άνευ προηγουμένου επίθεσης που εξαπέλυσε το Σάββατο η Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Μέχρι στιγμής ο στρατός έκανε λόγο για περίπου χίλιους μαχητές της Χαμάς που διείσδυσαν στο ισραηλινό έδαφος.

    Περισσότεροι από 187.500 οι εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας

    Το γραφείο συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (Ocha) δήλωσε σήμερα πως σχεδόν 200.000 άνθρωποι, ή περίπου το ένα δέκατο του πληθυσμού, έχουν φύγει από τα σπίτια τους στη Γάζα, αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες και αναμένουν ελλείψεις νερού και ηλεκτρισμού λόγω αποκλεισμού.

    “Ο εκτοπισμός έχει κλιμακωθεί δραματικά σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ξεπερνώντας τους 187.5000 από το Σάββατο. Οι περισσότεροι καταφεύγουν στα σχολεία της UNRWA”, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ocha Γενς Λάρκε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, λέγοντας πως ο αριθμός των εκτοπισμένων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

    “Η καταστροφή δρόμων και υποδομών εμποδίζει” την εργασία των ιατρικών ομάδων που προσπαθούν να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα, είπε ο Λάρκε.

    Η UNRWA θα απευθύνει αυτή την εβδομάδα έκκληση για συγκέντρωση χρημάτων ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανθρωπιστικές ανάγκες του πληθυσμού, ανέφερε από την πλευρά της η διευθύντρια επικοινωνίας του οργανισμού του ΟΗΕ Ταμάρα Αλριφάι σε βιντεοδιάσκεψη από το Αμάν.

    Είπε πως ο ΟΗΕ διαθέτει 54 σχολεία στη Λωρίδα της Γάζας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια, με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

    Υπογράμμισε ωστόσο πως δεν επαρκούν για να ανταποκριθούν στις ανάγκες.

    Εξάλλου, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι καταγράφηκαν 13 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας στη Λωρίδα της Γάζας από το Σαββατοκύριακο και πως οι ιατρικές προμήθειες που είναι αποθηκευμένες εκεί έχουν ήδη εξαντληθεί.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε επίσης το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου προς την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας που βομβαρδίζεται από τις ισραηλινές δυνάμεις.

    “Ένας ανθρωπιστικός διάδρομος είναι απαραίτητος για να προωθηθούν οι απαραίτητες ιατρικές προμήθειες στους πληθυσμούς”, δήλωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον ΟΗΕ στη Γενεύη, ο Τάρικ Τζασάρεβιτς, διευκρινίζοντας πως ο οργανισμός βρίσκεται σε συνομιλίες με “εταίρους”.

    Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, που ήταν χθες, Δευτέρα, στο Κάιρο με την ευκαιρία μιας περιφερειακής συνόδου του οργανισμού, συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, η χώρα του οποίου συνορεύει με τη Γάζα, για να συζητήσει το ενδεχόμενο να προωθηθούν απαραίτητα αγαθά για την ιατρική φροντίδα και τη λειτουργία των νοσοκομείων.

    “Έχουμε ανάγκη αυτές τις προμήθειες. Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς καύσιμα, χωρίς ηλεκτρισμό. Οι προμήθειες που είχαμε προβλέψει είναι ήδη σε χαμηλό επίπεδο, άρα έχουμε ανάγκη να φθάσουν αυτές προμήθειες”, επέμεινε ο Τζασάρεβιτς.

    Η ΠτΔ καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

    Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου καταδίκασε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, κατά τη συνάντησή της με την πρωθυπουργό της Εσθονίας Kάγια Κάλας, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

    Ειδικότερα, η κυρία Σακελλαροπούλου τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και δήλωσε συγκλονισμένη από τη βία κατά αμάχων και από τις εν εξελίξει ομηρίες αθώων και εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή.

    Ως προς τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας, η κυρία Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί ενιαίο μέτωπο ενάντια στον αναθεωρητισμό και στην απειλή και χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις.

    Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Εσθονίας ευχαρίστησε την Ελλάδα για την στήριξη στο Κίεβο η οποία, όπως τόνισε, είναι σημαντική για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

    Kατά τη συνομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας με την Εσθονή πρωθυπουργό επιβεβαιώθηκε το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και συζητήθηκε η δυνατότητα περαιτέρω εμβάθυνσής τους, κυρίως στους τομείς της Ψηφιοποίησης και της Ναυτιλίας.

    Παράλληλα, η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «οι δυο χώρες μας, ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, μοιράζονται κοινές αρχές και αξίες, αποδίδοντας μεγάλη σημασία στο Διεθνές Δίκαιο, τον ακρογωνιαίο λίθο των διμερών μας σχέσεων».

    Σήμερα ο επαναπατρισμός 90 Ελλήνων από το Ισραήλ

    Εξασφαλίστηκε για σήμερα η επιστροφή από το Ισραήλ 90 συμπολιτών μας με πτήση της El-Αl 90, και με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται ο επαναπατρισμός όλων των Ελλήνων επισκεπτών στην περιοχή, ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

    Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποιεί ότι για αύριο, 11 Οκτωβρίου, έχει προγραμματιστεί ειδική, ναυλωθείσα από το υπουργείο, πτήση για την επιστροφή και Ελλήνων κατοίκων του Ισραήλ που επιθυμούν τον επαναπατρισμό τους.

    Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να επιστρέψουν ασφαλείς στη χώρα μας όσοι Έλληνες της περιοχής το επιθυμούν.

    Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας υπέρ της μεταφοράς της πρεσβείας της χώρας του στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ

    Ο τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα τάχθηκε χθες Δευτέρα υπέρ της μετεγκατάστασης της πρεσβείας της χώρας του στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

    «Είμαι πεπεισμένος πως αυτό θα ήταν επιθυμητό βήμα την παρούσα στιγμή», ανέφερε ο φιλελεύθερος συντηρητικός πρωθυπουργός μέσω X (του πρώην Twitter).

    Ο τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα
    Ο τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα

    Πρόσθεσε πως θα διαπραγματευθεί τη διαδικασία με τους κυβερνητικούς του εταίρους.

    Η μεταφορά πρεσβειών στη Ιερουσαλήμ, κίνηση στην οποία έχουν προχωρήσει ελάχιστες χώρες, είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη. Καθώς για το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας, το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ μένει να οριστεί σε μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

    Το Ισραήλ, που κατέλαβε το 1967 και έχει προσαρτήσει την πόλη, την έχει ανακηρύξει αιώνια και αδιαίρετη πρωτεύουσα του. Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους θέλουν η ανατολική Ιερουσαλήμ να αποτελέσει την πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους τους.

    Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ τον Μάιο του 2018, με απόφαση του αμερικανού τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

    Διαβάστε επίσης:

    Μακρόν: Απεχθής εκβιασμός η κράτηση ομήρων από τη Χαμάς

    Πόλεμος στο Ισραήλ: Σοκαριστικό βίντεο – ντοκουμέντο με τη δολοφονία ομήρων

    Μεσανατολικό: Πρωτοβουλία Μπορέλ για ειρήνευση – Καλεί τους ΥΠΕΞ Ισραήλ και Παλαιστίνης στο Ομάν

    ________________­_______

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Δείτε πώς διαμορφώνονται οι χάρτες των αποτελεσμάτων για δήμους και περιφέρειες



    ΣΧΟΛΙΑ