• Διεθνής πολιτική

    Ισραήλ: Εγκρίθηκε από τη Βουλή το αμφιλεγόμενο δικαστικό νομοσχέδιο

    Ισραήλ Νετανιάχου

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.


    Την έγκρισή της έδωσε η Βουλή του Ισραήλ στο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης συνεργασίας της χώρας γύρω από τη δικαστική μεταρρύθμιση.

    Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Μπένιαμιν Νετανιάχου εγκρίθηκε με ψήφους 64 υπέρ έναντι καμίας κατά.

    Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης απείχαν από την ολομέλεια σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

    Η ψηφοφορία ξεκίνησε έπειτα από μια μαραθώνια συζήτηση 26 ωρών που είχε αρχίσει το πρωί της Κυριακής. Είχε προηγηθεί μια προσπάθεια της τελευταία στιγμής για συμβιβασμό με την αντιπολίτευση που έπεσε στο κενό.

    Σύμφωνα με την Jerusalem Post, ακόμη και ο πρόεδρος Χέρτσογκ (ο οποίος έχει περισσότερο συμβολικές εξουσίες) συνομίλησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του θρησκευτικού κόμματος Σας και τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Κάποια στιγμή ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ κατευθύνθηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης και έσφιξε το χέρι του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ και τον Μπένι Γκαντς. Αλλά τελικά δεν υπήρξε καμία συμφωνία.

    Ο Γκαντς στην ομιλία του είπε ότι στην πραγματικότητα η πλειονότητα των μελών της Κνεσέτ είναι κατά του νόμου. Εντέλει όλες οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση ψήφισαν υπέρ, χωρίς διαρροές.

    Το νομοσχέδιο που πλέον γίνεται νόμος του κράτους, περιορίζει εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    Οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης τη χαρακτηρίζουν απειλή για τη δημοκρατία. Από τις αρχές του έτους οι αλλαγές έχουν προκαλέσει κοινωνική και πολιτική αναταραχή στη χώρα. Σχεδόν κάθε εβδομάδα οργανώνονται μεγάλες διαδηλώσεις, ενώ παρενέβη -χωρίς επιτυχία- ακόμη και ο πρόεδρος της χώρας.

    Διαβάστε επίσης

    Ισραήλ: Εκατοντάδες έφεδροι της Πολεμικής Αεροπορίας απειλούν με αποχή από την εθελοντική θητεία

    Ισραήλ: Η χώρα αντιμετωπίζει την χειρότερη κρίση στην ιστορία της, δηλώνει ο πρόεδρος Χέρτζογκ

    Τελ Αβίβ: Επεισόδια διαδηλωτών- αστυνομικών στο αεροδρόμιο



    ΣΧΟΛΙΑ