• Διεθνής πολιτική

    Ισραήλ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ψήφισης του νομοσχεδίου για τη Δικαιοσύνη, παρά το αίτημα Γκαλάντ για «πάγωμα»

    Μπενιαμίν Νετανιάχου

    Μπενιαμίν Νετανιάχου


    Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη μείωση της εξουσίας του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ εμφανίζεται να συνεχίζει την πορεία του προς τη διαδικασία ψήφισής του αυτή την εβδομάδα, παρά τη δραματική ομιλία  του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, το βράδυ του Σαββάτου, ο οποίος ζήτησε το πάγωμα της διαδικασίας, στο όνομα της εθνικής ασφάλειας.

    Το νομοσχέδιο, το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλες διαδηλώσεις στη χώρα και έχει διχάσει την ισραηλινή κοινωνία, χωρίζεται σε μια σειρά από νομοσχέδια. Δύο βασικά μέλη του κόμματος Λικούντ του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσαν ότι αν και μια παύση μπορεί να είναι προτιμότερη, σχεδιάζουν να υποστηρίξουν το τελευταίο νομοσχέδιο όταν έρθει για ψηφοφορία που αναμένεται αυτή την εβδομάδα, αναφέρει το Bloomberg.

    Αυτή η ψηφοφορία θα δώσει στους πολιτικούς κυρίαρχο ρόλο στην επιλογή των δικαστών, συμπεριλαμβανομένων των δικαστών ανώτατων δικαστηρίων, μια αλλαγή από το σημερινό σύστημα όπου κυριαρχούν οι εν ενεργεία δικαστές και τα μέλη του νομικού επαγγέλματος.

    Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου λένε ότι σχεδόν σε κάθε δημοκρατία, οι νικητές των εκλογών μπορούν να επιλέξουν δικαστές και ευθυγραμμίζουν το Ισραήλ με αυτή την πρακτική. Οι αντίπαλοί του – συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών αλλά και επιχειρηματιών και στρατιωτικών – υποστηρίζουν ότι θα συγκεντρώσει υπερβολική δύναμη στα χέρια του κυβερνώντος κόμματος, βλάπτοντας τη Δημοκρατία.

    Πολλοί από τους συμμάχους του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Γαλλίας, έχουν εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες, λέγοντας ότι ένα πλήρως ανεξάρτητο και ισχυρό δικαστικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για μια λειτουργική Δημοκρατία.

    Οι αγορές του Ισραήλ και το νόμισμά του έχουν κλονιστεί από τη διαμάχη.

    Ο υπουργός Γεωργίας Avi Dichter αναφέρθηκε αρχικά ότι υποστήριξε τον Γκαλάντ στην έκκληση για καθυστέρηση. Αλλά εξέδωσε μια δήλωση την Κυριακή λέγοντας: «Είμαι ακόμα υπέρ. Η δικαστική μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη και θα πραγματοποιηθεί».

    Ένας άλλος βουλευτής του Λικούντ, ο Έλι Νταλάλ, ο οποίος προηγουμένως ζήτησε πάγωμα, είπε επίσης την Κυριακή ότι θα ψηφίσει μαζί με το κόμμα του για να προχωρήσει η νομοθεσία, σύμφωνα με τις ειδήσεις του Channel 12.

    Ένας πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet, ο Dichter θα μπορούσε να κληθεί από τον Νετανιάχου να αντικαταστήσει τον Γκαλάντ ως υπουργό Άμυνας, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.

    Ο Νετανιάχου ήταν στο Λονδίνο όταν μίλησε ο Γκαλάντ και δεν σχολίασε δημόσια την προκλητική στάση του υπουργού του.

    Δύο μέλη του Likud, η Γιούλι Έντελσταϊν και ο Ντέιβιντ Μπιτάν, δημοσίευσαν στο Twitter την υποστήριξή τους στον Γκαλάντ το βράδυ του Σαββάτου.

    Διαβάστε επίσης

    Μπορέλ: Εντός Απριλίου η πρόταση της Κομισιόν για την αμυντική βιομηχανία της ΕΕ

    Μπορέλ: Απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών στη Λευκορωσία



    ΣΧΟΛΙΑ