• Διεθνής πολιτική

    Ισπανία: Παραμένει στην πρωθυπουργία ο Σάντσεθ

    • NewsRoom
    Πέδρο Σάντσεθ Πρωθυπουργός της Ισπανίας

    Πέδρο Σάντσεθ Πρωθυπουργός της Ισπανίας


    Στη θέση του πρωθυπουργού της Ισπανίας αποφάσισε να παραμείνει ο Πέδρο Σάντσεθ, μετά από σκέψη σχετικά με το μέλλον του. Σύμφωνα με σημερινή του δήλωση, ο Σάντσεθ ενημέρωσε τον βασιλιά Φίλιππο ΣΤ’ για την απόφασή του να συνεχίσει τη θητεία του ως επικεφαλής της χώρας.

    Η απόφαση του Σάντσεθ, δείχνει να “κατευνάζει τα πνεύματα”, στο εσωτερικό της χώρας, μετά από μια εβδομάδα έντονων αναταραχών στα πολιτικά δρώμενα  της Ισπανίας.

    Το ενδεχόμενο να διεξαχθεί νέα ψηφοφορία στο κατακερματισμένο κοινοβούλιο, προκειμένου να επιλεγεί νέος πρωθυπουργός ή η πιθανότητα τέταρτων βουλευτικών εκλογών μέσα σε πέντε χρόνια, δημιούργησε μεγάλη ανησυχία.

    Υπενθυμίζεται ότι ο 52χρονος Σάντσεθ, αιφνιδίασε συμμάχους, αλλά και αντιπάλους, όταν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι απομακρύνεται για μερικές ημέρες από τα δημόσια καθήκοντά, για να εξετάσει το ενδεχόμενο παραίτησης.

    Ο πρωθυπουργός έκανε την ανακοίνωση αυτή την ίδια ημέρα που δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα διεξαγάγει έρευνα σε βάρος της συζύγου του, της Μπεγκόνια Γκόμεθ, για αθέμιτη άσκηση επιρροής και για επιχειρηματική διαφθορά, κατηγορίες για τις οποίες ο Σάντσεθ δήλωσε ότι είναι ψευδείς και ενορχηστρωμένες από τους συντηρητικούς αντιπάλους του.

    Ο Σάντσεθ είπε ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας λάσπης εις βάρος του ίδιου και της οικογένειάς του από πολιτικούς του αντιπάλους, ενώ αρνείται τις κατηγορίες εις βάρος της συζύγου του.

    Σημειώνεται ότι χιλιάδες υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος ταξίδεψαν από ολόκληρη την Ισπανία το Σάββατο, προκειμένου να συμμετάσχουν σε συλλαλητήριο στη Μαδρίτη και να ζητήσουν από τον Σάντσεθ να παραμείνει στην εξουσία.

    “Πρωθυπουργέ μείνε, Πέδρο μείνε. Είμαστε μαζί σου”, είπε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Μαρία Χεσούς Μοντέρο σε συνάντηση της ομοσπονδιακής επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο αρχηγείο του στην Μαδρίτη.

    Έξω από τα γραφεία υποστηρικτές του κόμματος, πολλοί κουνώντας σημαίες ή έχοντας βαμμένα τα πρόσωπά τους, είχαν βάλει δημοφιλή τραγούδια της ποπ και φώναζαν συνθήματα υπέρ της παραμονής του Σάντσεθ στην εξουσία.

    Περίπου 12.500 υποστηρικτές του συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ισπανία: Υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος ζητούν από τον Πέδρο Σάντσεθ να παραμείνει στην εξουσία

    Ισπανία: Σοσιαλιστές ηγέτες κάλεσαν τον Σάντσεθ να μην παραιτηθεί

    Ισπανία: Έρευνα κατά της συζύγου του Σάντσεθ για διαφθορά – Σκέφτεται την παραίτηση ο Ισπανός πρωθυπουργός



    ΣΧΟΛΙΑ