ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι διασυνοριακοί εργαζόμενοι, οι οποίοι μετακινούνται καθημερινά μεταξύ του Γιβραλτάρ και της Ισπανίας, θα εξαιρεθούν από τους μεθοριακούς ελέγχους, μετά το Brexit, ακόμη και στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί κάποια συμφωνία με τη Βρετανία για την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια.
Μαδρίτη και Λονδίνο διαπραγματεύονται τον τρόπο με τον οποίο θα αστυνομεύονται τα χερσαία σύνορά τους στο νοτιότερο άκρο της ιβηρικής χερσονήσου. Το Γιβραλτάρ, που είναι Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος, εξαιρείται από τη συμφωνία της τελευταίας στιγμής που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η μεγαλύτερη προτεραιότητά μας είναι να αποτρέψουμε την επιστροφή ενός σκληρού συνόρου στο Γιβραλτάρ», είπε η Γκονθάλεθ Λάγια σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα. Ωστόσο, ακόμη και χωρίς συμφωνία, θα υπάρξει μέριμνα για εκείνους που ζουν στη μία πλευρά και εργάζονται στην άλλη. «Οι διασυνοριακοί εργαζόμενοι που έχουν δηλώσει το καθεστώς τους πριν από την 1η Ιανουαρίου 2021 (…) θα μπορούν να περνούν επιδεικνύοντας ένα έγγραφο που καταρτίστηκε ειδικά για τον σκοπό αυτόν», είπε η υπουργός.
Οι υπόλοιποι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους διαβατήριο.
Περίπου 15.000 άνθρωποι μετακινούνται καθημερινά από την Ισπανία στο Γιβραλτάρ, ο πληθυσμός του οποίου ανέρχεται σε 32.000 κατοίκους. Ο βράχος υποδέχεται κάθε χρόνο σχεδόν 10 εκατομμύρια τουρίστες και ο τουρισμός αποφέρει το ένα τέταρτο των εσόδων του.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, η Ισπανία θα συνεχίσει να αξιώνει τα δικαιώματά της επί του εδάφους αυτού, που εκχωρήθηκε στη Βρετανία το 1713, μετά την κατάληψή του από τον αγγλοολλανδικό στόλο, λίγα χρόνια νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ισπανικής Διαδοχής, είπε η υπουργός.
Διαβάστε επίσης:
Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία από τα κράτη-μέλη της ΕΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα «Ψηφιακή Αυτονομία 60+» της Πειραιώς, στο πλαίσιο του EQUALL, για τον ψηφιακό εγγραμματισμό ατόμων 60+
- Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν στη Γενεύη – «Σημαντική πρόοδος» λέει ο ΥΠΕΞ του Ομάν
- Reuters: Οι ΗΠΑ μπλόκαραν την πώληση περιουσιακών στοιχείων της Lukoil για να πιέσουν τη Μόσχα
- Χαλκιδική: Ανθρώπινα μέλη εντοπίστηκαν σε χωράφι στο Πευκοχώρι
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.