• Διεθνής πολιτική

  Ιράν: Οι ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας καταδικάζουν την επέκταση του πυρηνικού προγράμματός

  • NewsRoom
  Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμεϊνί

  Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμεϊνί


  Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας καταδίκασαν σήμερα τα τελευταία μέτρα του Ιράν, όπως αυτά έχουν αναφερθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ – ΙΑΕΑ), προκειμένου να επεκτείνει το πυρηνικό πρόγραμμά του.

  “Το Ιράν έχει λάβει επιπρόσθετα μέτρα που αδειάζουν το ΚΟΣΔ από το περιεχόμενό του, λειτουργώντας δεκάδες επιπρόσθετες προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης στην εγκατάσταση εμπλουτισμού της Νατάνζ καθώς και ανακοινώνοντας πως θα εγκαταστήσει χιλιάδες νέες συσκευές φυγοκέντρησης στις εγκαταστάσεις τόσο του Φορντό όσο και της Νατάνζ”, αναφέρει η κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών, που αναφέρεται στη συμφωνία της Βιέννης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης) που υπογράφτηκε το 2015.

  “Η απόφαση αυτή είναι μια περαιτέρω κλιμάκωση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο φέρει σημαντικούς κινδύνους εξάπλωσης”, προσθέτουν.

  Η κοινή δήλωση τονίζει πως “η απόφαση του Ιράν να αυξήσει σημαντικά την ικανότητα παραγωγής του στην υπόγεια εγκατάσταση του Φορντό είναι ιδιαίτερα ανησυχητική”.

  “Το Ιράν είναι νομικά υποχρεωμένο βάσει της Συνθήκης Μη Εξάπλωσης να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία εγγυήσεών του, η οποία είναι ξεχωριστή από το ΚΟΣΔ”, αναφέρει ακόμη η δήλωση των τριών χωρών.

  Διαβάστε επίσης:

  Στο αστυνομικό τμήμα ο Κέντρικ Ναν μετά από φραστικό επεισόδιο με τη σύζυγό του

  ΗΠΑ-Ντόναλντ Τραμπ: Έχω τόσους μαύρους φίλους που αν ήμουν ρατσιστής, δεν θα ήταν φίλοι μου

  Νάουσα: Επιτήδειοι προσπάθησαν να αποσπάσουν 135.000 ευρώ από τρία άτομα, προφασιζόμενοι τραυματισμό συγγενή τους



  ΣΧΟΛΙΑ