• Διεθνής πολιτική

    Ιράν: Οι ανταλλαγές απόψεων με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα θα συνεχιστούν τον Σεπτέμβριο

    • NewsRoom


    Το Ιράν ανέφερε πως οι ανταλλαγές απόψεων με τις ΗΠΑ γύρω από την πρόταση της ΕΕ για την αναβίωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα συνεχιστούν και τον Σεπτέμβριο.

    Όπως ανέφερε το κρατικό Nour News, το Ιράν θα χρειαστεί χρόνο,  «τουλάχιστον» μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου, για να απαντήσει στα σχόλια της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με τις θέσεις της Τεχεράνης στο  κείμενο που συνέταξε η ΕΕ,  με στόχο τη διάσωση του συμφώνου του 2015.

    Οι ΗΠΑ απέστειλαν τις προηγούμενες ημέρες την απάντησή τους στο Ιράν. Η Τεχεράνη συνεχίζει να «εξετάζει προσεκτικά την απάντηση των ΗΠΑ σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων», αναφέρει το Nour, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν.

    Το προσχέδιο κειμένου της ΕΕ θεωρείται ως μια τελική ώθηση για την ολοκλήρωση σχεδόν 18 μηνών προσπαθειών για την αναζωογόνηση μιας συμφωνίας που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε πριν από τέσσερα χρόνια.

    Οι εξελίξεις έχουν πυροδοτήσει την ελπίδα ότι οι διπλωμάτες θα μπορούσαν να κλείσουν σύντομα μια συμφωνία. Κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει στην αποστολή σημαντικών ποσοτήτων ιρανικού πετρελαίου στις αγορές της Δύσης, προκειμένου να καλυφθεί και το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί από τον Δεκέμβριο λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία.

    Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό, σε συνδυασμό με την επικείμενη ύφεση που αναμένεται για πολλές οικονομίες, έχουν προκαλέσει ανησυχία στο OPEC+, με τη Σαουδική Αραβία να προειδοποιεί πως ενδέχεται το καρτέλ να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής.

    Διαβάστε επίσης:

    Air France: Σε αναστολή δύο πιλότοι οι οποίο πιάστηκαν στα χέρια κατά τη διάρκεια πτήσης

    Βρετανία: Μείωση του ΦΠΑ έως 5% εξετάζει η Λιζ Τρας, υποστηρίζει η Telegraph

    Λίντνερ: Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας με τον πιο επείγοντα τρόπο



    ΣΧΟΛΙΑ