• Διεθνής πολιτική

    Ιράν: Δεν θα επιτρέψει επιθεωρήσεις πέρα από εκείνες που προβλέπονται από την πυρηνική συμφωνία

    • NewsRoom


    Το Ιράν δεν θα επιτρέψει επιθεωρήσεις πέρα από εκείνες που προβλέπονται από την πυρηνική συμφωνία του 2015, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να απαντήσουν σε μια πρόταση για την αναβίωση της συμφωνίας της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

    «Είμαστε δεσμευμένοι στις επιθεωρήσεις [που προβλέπονται] στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας οι οποίες συνδέονται με τους πυρηνικούς περιορισμούς που έχουμε αποδεχθεί στο παρελθόν… Ούτε μία λέξη παραπάνω, ούτε μία λέξη παρακάτω», δήλωσε ο Μοχαμάντ Εσλαμί, επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκε από κρατικά ΜΜΕ.

    Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε προχθές, Δευτέρα, στο Reuters πως το Ιράν απέσυρε ορισμένες από τις κύριες απαιτήσεις του για την επαναφορά της συμφωνίας ώστε να περιοριστεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, περιλαμβανομένης της επιμονής του οι διεθνείς επιθεωρητές να κλείσουν κάποιες έρευνες για το ατομικό πρόγραμμά του, φέρνοντας πιο κοντά την πιθανότητα μιας συμφωνίας.

    Όμως ο Εσλαμί είπε πως οι έρευνες θα πρέπει να κλείσουν «πριν από την ημερομηνία εφαρμογής» αν αναβιώσει η συμφωνία του 2015, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

    Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να απαντήσει σύμφωνα σε ένα προσχέδιο συμφωνίας που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το οποίο θα επαναφέρει την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν την οποία εγκατέλειψε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιδιώκει να αναβιώσει.

    Το Ιράν επέμεινε ότι η πυρηνική συμφωνία μπορεί να διασωθεί μόνο αν ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) εγκαταλείψει τις απαιτήσεις του για την πυρηνική εργασία της Τεχεράνης. Η Ουάσινγκτον και άλλες δυτικές δυνάμεις θεωρούν πως η απαίτηση της Τεχεράνης είναι εκτός του αντικειμένου των προσπαθειών για την αναβίωση της συμφωνίας.

    Τον Ιούνιο, το Συμβούλιο Διοικητών της 35μελούς υπηρεσίας του ΟΗΕ για την επιτήρηση των πυρηνικών ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα, που συνέταξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία, το οποίο επέκρινε το Ιράν για το ότι δεν εξήγησε πως βρέθηκαν ίχνη ουρανίου σε τρεις αδήλωτες εγκαταστάσεις.

    Σήμερα ο Εσλαμί επανέλαβε τη θέση του Ιράν πως οι ισχυρισμοί για ανεξήγητα ίχνη ουρανίου διατυπώθηκαν από εξόριστους Ιρανούς αντιφρονούντες και τον υπ΄αριθμόν ένα εχθρό του Ιράν, το Ισραήλ, ανέφερε το IRNA.

    Ως απάντηση στο ψήφισμα, το Ιράν διεύρυνε περαιτέρω τον υπόγειο εμπλουτισμό ουρανίου εγκαθιστώντας συσκευές πιο εξελιγμένων φυγοκεντρητών και, επίσης, απομακρύνοντας ουσιαστικά όλο τον εξοπλισμό παρακολούθησης της IAEA που είχε εγκατασταθεί βάσει της συμφωνίας του 2015.

    Στο μεταξύ, το Nour News, ένας ιστότοπος που συνδέεται με το ανώτατο σώμα εθνικής ασφαλείας της Τεχεράνης, απέρριψε τον ισχυρισμό της Ουάσινγκτον ότι το Ιράν απέσυρε ορισμένες από τις κύριες απαιτήσεις του.

    «Οι Αμερικανοί γυρεύουν να υπαινιχθούν πως το Ιράν έχει υποχωρήσει στις συνομιλίες, όμως… ήταν η Ουάσινγκτον που έφυγε από την πυρηνική συμφωνία και είναι η κυβέρνηση των ΗΠΑ που υποχωρεί στις προηγούμενες θέσεις της αν επιστρέψει στη συμφωνία», ανέφερε το Nour News στο Twitter.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπορέλ για πυρηνική συμφωνία: Οι περισσότερες χώρες συμφωνούν με την πρόταση της ΕΕ



    ΣΧΟΛΙΑ