• Διεθνής πολιτική

    Ιράν: Ανησυχία μετά την δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα – Νομοσχέδιο για την ενίσχυση της πυρηνικής δραστηριότητας

    • NewsRoom


    Ανησυχία προκαλούν οι εξελίξεις στο Ιράν μετά τη δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα. Η χώρα ενέκρινε νομοσχέδιο για την ενίσχυση της πυρηνικής της δραστηριότητας.

    Το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο, υπό την ονομασία «Στρατηγικό μέτρο για την άρση των κυρώσεων», με στόχο την «αναζωογόνηση» των πυρηνικών δραστηριοτήτων της χώρας μετά τη δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού φυσικού Μοχσέν Φαχριζαντέχ, έκανε γνωστό το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

    Ο επιστήμονας, ο οποίος ήταν επικεφαλής του κέντρου καινοτομίας του ιρανικού υπουργείου Άμυνας και κατά πολλούς ο «αρχιτέκτονας» του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, πέθανε κατά τη διάρκεια επίθεσης από ένοπλους την περασμένη Παρασκευή.

    Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, οι νομοθέτες έδωσαν χαρακτήρα εξαιρετικά επείγοντος στο νομοσχέδιο και το επικύρωσαν με πλειοψηφία 232-14 σήμερα, Κυριακή.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση του επιπέδου εμπλουτισμού ουρανίου κατά 20% ή ακόμη και περισσότερο. Προς το παρόν, ο εμπλουτισμός σε ουράνιο κινείται σε λίγο παραπάνω από το 4%, ενώ η διεθνής συμφωνία που έχει υπογραφεί για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας ορίζει ως ανώτατο όριο το 3,67%.

    Επιπλέον, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την αποκατάσταση του πυρηνικού αντιδραστήρα Arak, ο οποίος αναμένεται να επανασχεδιαστεί για την παραγωγή ραδιοϊσοτόπων. Μια άλλη διάταξη του νομοσχεδίου υποχρεώνει την Τεχεράνη να βάλει τέρμα στην εθελοντική συμμόρφωση με το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της συμφωνίας με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

    Διαβάστε ακόμα:

    Ιράν: Δολοφονήθηκε ο «αρχιτέκτονας» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος

    Ιράν: «Να τιμωρηθούν» οι υπεύθυνοι της δολοφονίας του πυρηνικού επιστήμονα ζητάει ο αγιατολάχ Χαμενεΐ

    «Αυτοσυγκράτηση» ζητά η Γερμανία μετά τη δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα



    ΣΧΟΛΙΑ