• Κοινωνία

    Κορονοϊός: Το νέο Google doodle τιμά τον άνθρωπο που αποκάλυψε τα οφέλη του πλυσίματος χεριών

    To google doodle για τον Ignaz Semmelwei


    Πιο επίκαιρο από ποτέ το σημερινό google doodle, με σαφή αναφορά στις ημέρες του κορονοϊού που ζούμε

    Αφιερωμένο στον Ούγγρο γιατρό Ignaz Semmelweis είναι το σημερινό doodle της Google. Ο Semmelweis ήταν ο επιστήμονας που αναγνωρίζεται από όλη την επιστημονική κοινότητα ως ο πρώτος που ανακάλυψε τα ιατρικά οφέλη από το σωστό πλύσιμο χεριών.

    Γεννημένος την 1η Ιουλίου 1818 στην Βούδα της Ουγγαρίας, ο διάσημος γιατρός mononews.gr/tag/koronaiosαπεβίωσε στις 13 Αυγούστου 1865, στην περιοχή Όμπερνταίμπλινγκ της Βιέννης.

    O ίδιος πήρε διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης και μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Μαιευτική. Σαν σήμερα, μάλιστα, το 1847 ο Ignaz Semmelwei διορίστηκε αντιστράτηγος στην κλινική μητρότητας του Γενικού Νοσοκομείου της Βιέννης.

    Όταν ξεκίνησε τη θητεία του στο Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης στα μέσα του 19ου αιώνα, μια μυστηριώδης λοίμωξη, γνωστή ως «πυρετός παιδικής κοπέλας», οδηγούσε σε υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σε νέες μητέρες σε περιόδους μητρότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Ο Semmelweis αφιερώθηκε στο να βρει την αιτία.

    Ύστερα από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα, ο Semmelweis κατέληξε ότι οι γιατροί μεταδίδουν μολυσματικό υλικό από προηγούμενες λειτουργίες και αυτοψίες σε ευάλωτες μητέρες μέσω των χεριών τους και έτσι τους υποχρέωσε να τα πλένουν, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα ποσοστά θνησιμότητας των μητέρων.

    Έτσι, απέκτησε το προσωνύμιο «σωτήρας των μητέρων», όμως δυστυχώς, πολλοί από τους συνομηλίκους του Semmelweis είδαν αρχικά τις ιδέες του με σκεπτικισμό. Δεκαετίες αργότερα, οι συστάσεις για την υγιεινή του επικυρώθηκαν από την ευρεία αποδοχή της «θεωρίας των γεννητικών οργάνων της νόσου».

    Σήμερα, ο Semmelweis θεωρείται ότι είναι ο «πατέρας του ελέγχου των λοιμώξεων», με την επανάσταση όχι μόνο της μαιευτικής, αλλά και του ίδιου του ιατρικού πεδίου, ενημερώνοντας γενιές πέρα ​​από τις δικές του ότι η πλύση των χεριών είναι ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους πρόληψης της εξάπλωσης των ασθενειών.

    Δείτε το google doodle για τον Semmelweis:



    ΣΧΟΛΙΑ