ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι στη Βαρσοβία με τον οποίο συζήτησε τους αμυντικούς δεσμούς των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας (EDCA) καθώς επίσης και την κατάσταση στη Λευκορωσία.
Ο Πομπέο και ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Μάριους Μπλάζακ υπέγραψαν κατόπιν την EDCA.
Μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η πανδημία της Covid-19, η ασφάλεια των δικτύων 5G και μια νέα διμερής συμφωνία για την ανάπτυξη του προγράμματος παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Πολωνίας.
Με την EDCA, που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα, θα αυξηθεί ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στην Πολωνία στους 5.500 τουλάχιστον. Το ετήσιο κόστος για την Πολωνία θα ανέλθει γύρω στα 500 εκατομμύρια ζλότι επιπλέον.
Σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο PAP ο Μπλάζακ δήλωσε ότι εφόσον χρειαστεί ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών θα μπορούσε γρήγορα να αυξηθεί στους 20.000.
Η επίσκεψη του Πομπέο στη Βαρσοβία έγινε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του, κατά την οποία επισκέφθηκε επίσης την Τσεχία, την Αυστρία και τη Σλοβενία, προκειμένου να συζητήσει θέματα ενεργειακής ασφάλειας και κυβερνοασφάλειας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γιατί αγοράζει Alpha Bank το Helikon, οι ισχυροί στον Κόκκαλη, η ώρα της Aegean, τα calls αγωνίας Κοντόπουλου στο ΜΜ, τα κέρδη του Βαφιά και ένα hot quiz για αρμόδιους
- Πότε παραγράφονται οι οφειλές στους Δήμους – To κόλπο των δημάρχων και η «εισβολή» σε τραπεζικούς λογαριασμούς
- Τι γυρεύουν δύο Τουρκοκύπριοι στα Χανιά, το σφακιανό γιαχνί της Ντόρας, ποιος μαυροσκούφης κινδυνεύει με απόταξη, τι συμβαίνει με τις εκλογές στον Άρειο Πάγο, και ο παντρεμένος πολιτικός με τη μελαχρινή ύπαρξη
- Ελλάδα – Τουρκία: Τι σημαίνει άρση του casus belli και ποιες είναι οι άλλες απειλές της Άγκυρας
