• Διεθνής πολιτική

    Μπάιντεν: Υπέγραψε το πακέτο τόνωσης 1,9 τρισ. δολαρίων

    • NewsRoom
    O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε καρέκλα στον Λευκό Οίκο φορώντας μάσκα προστασίας

    Τζο Μπάιντεν (EPA/Doug Mills / POOL μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε σήμερα, μία ημέρα μετά την έγκρισή του από το Κογκρέσο, το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης, ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία της Covid-19.

    Ο Μπάιντεν υπέγραψε το σχέδιο αυτό, μετατρέποντάς το σε νόμο του κράτους, από το Οβάλ Γραφείο, μόλις επτά εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

    Η πανδημία έχει σκοτώσει περισσότερους από 525.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ. Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου υποχώρησε κατά 3,5% πέρσι, καταγράφοντας τις χειρότερες επιδόσεις της μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο επεκτείνει το ομοσπονδιακό επίδομα 300 δολαρίων (πέραν των πολιτειακών επιδομάτων ανεργίας) και τα προγράμματα που παρέχουν ασφάλιση σε εκατομμύρια ανέργους έως τις 6 Σεπτεμβρίου, ενώ καθιστά τα 10.200 δολάρια σε εισόδημα από επιδόματα ανεργίας αφορολόγητα.

    Περιλαμβάνει επίσης άμεσες πληρωμές 1.400 δολαρίων στους περισσότερους Αμερικανούς πολίτες υπό μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, αποκλείοντας όσους κερδίζουν άνω των 80.000 δολαρίων κατ’ έτος.

    Περί τα 20 δισ. δολ. θα χρησιμοποιηθούν για επιτάχυνση της παρασκευής και διάθεσης εμβολίων, ενώ άλλα 50 δισ. θα κατευθυνθούν στη διεύρυνση των τεστ και της ιχνηλάτησης επαφών των κρουσμάτων κορονοϊού.

    Περί τα 350 δισ. δολ. θα κατευθυνθούν σε αρωγή προς τις κυβερνήσεις των πολιτειών, των δήμων, των κομητειών και των κοινοτήτων ιθαγενών των ΗΠΑ.

    «Το νομοσχέδιο συνιστά μια ιστορική νίκη για τον αμερικανικό λαό», δήλωσε την Τετάρτη ο κ. Μπάιντεν, μετά την είδηση της έγκρισης του πακέτου από το Κογκρέσο, αναφέροντας ακόμη ότι οι νέες δαπάνες “θα αντιμετωπίσουν πραγματικές ανάγκες».



    ΣΧΟΛΙΑ