• Διεθνής πολιτική

    ΗΠΑ: Η Κίνα είναι πρόθυμη να παρέχει όπλα στη Ρωσία

    Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ σε χειραψία μπροστά από σημαίες της Ρωσίας και της Κίνας

    Β. Πούτιν – Σι Τζινπίνγκ (φωτογραφία αρχείου)


    Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τους συμμάχους τους στο NATO, αλλά και σε αρκετές ασιατικές χώρες, πως η Κίνα είναι πρόθυμη να παρέχει στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στη Ρωσία, για να τη στηρίξει στηρίξει στον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Τα παραπάνω αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται δήλωση Αμερικανού Αξιωματούχου υπό τον όρο της ανωνυμίας, ενώ παρόμοια είδηση δημοσίευσαν και οι Financial Times.

    Ο αξιωματούχος ο οποίος μίλησε στο Reuters αναφέρει πως το μήνυμα, που στάλθηκε σε διπλωματικό τηλεγράφημα και παραδόθηκε αυτοπροσώπως από αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, αποκάλυπτε πως η Κίνα αναμένεται επισήμως να αρνηθεί τα σχέδια αυτά.

    Σύμφωνα με τους Financial Times, τα τηλεγραφήματα που στάλθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στους συμμάχους τους δεν διευκρίνιζαν αν η Κίνα έχει ήδη παράσχει βοήθεια στη Ρωσία ή αν θα το κάνει στο μέλλον.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Κίνα προσπαθεί μυστικά να βοηθήσει τη Ρωσία, την ώρα που επίσημα οι αξιωματούχοι το Πεκίνου ζητούν μια διπλωματική λύση στον πόλεμο.

    Οι Financial Times είχαν αποκαλύψει τις προηγούμενες ημέρες αίτημα της Ρωσίας προς την Κίνα για βοήθεια, με την κινεζική πρεσβεία στις ΗΠΑ να αρνείται κάτι τέτοιο. Η Ρωσία αρνήθηκε επίσης τη Δευτέρα ότι υπέβαλε οποιοδήποτε αίτημα στην Κίνα.

    «Εάν η Κίνα επιλέξει να υποστηρίξει υλικά τη Ρωσία σε αυτόν τον πόλεμο, πιθανότατα θα υπάρξουν συνέπειες για την Κίνα», είχε δηλώσει από την πλευρά του Αμερικανός αξιωματούχος. «Είδαμε την Κίνα να δίνει ουσιαστικά μια σιωπηρή έγκριση σε αυτό που κάνει η Ρωσία αρνούμενη να συμμετάσχει στις κυρώσεις, κατηγορώντας τη Δύση και τις ΗΠΑ για τη βοήθεια που δίνουμε στην Ουκρανία [και] ισχυριζόμενη ότι ήθελε να δει ένα ειρηνικό αποτέλεσμα, αλλά χωρίς ουσιαστικά να κάνει τίποτα για να το επιτύχει».

    Διαβάστε επίσης

    Πόλεμος στην Ουκρανία: Στρατιωτικό υλικό από την Κίνα φέρεται να ζήτησε η Ρωσία

    ΗΠΑ: Απειλούν την Κίνα αν βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις για την Ουκρανία

    Κίνα: Έκλεισε το λιμάνι της Shenzhen λόγω Covid-19 μέχρι 20 Μαρτίου



    ΣΧΟΛΙΑ