• Διεθνής πολιτική

    ΗΠΑ: Εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία για την Κίνα


    Ταξιδιωτική οδηγία με την οποία προειδοποιεί τους πολίτες των ΗΠΑ ότι ταξιδεύοντας στην Κίνα ρισκάρουν να υποστούν “αυθαίρετη σύλληψη” από πλευράς των κινεζικών αρχών εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε ένα ακόμη σημάδια επιδείνωσης των σινοαμερικανικών σχέσεων.

    “Έχετε αυξημένη προσοχή στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, καθώς υπάρχει κίνδυνος αυθαίρετης εφαρμογής τοπικών νόμων άσχετων με την τήρηση του νόμου και της τάξης”, τονίζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εστάλη μέσω e-mail και τους πολίτες των ΗΠΑ που ήδη βρίσκονται την Κίνα. “Αυτή η αυθαίρετη εφαρμογή μπορεί να περιλαμβάνει κράτηση και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα”, συμπληρώνει, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

    Στην προειδοποίηση, αναφέρεται ότι Αμερικανοί πολίτες ενδέχεται να υποστούν κράτη ή/και απέλαση για την αποστολή ιδιωτικών επικριτικών μηνυμάτων κατά της κινεζικής κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πολίτες των ΗΠΑ κινδυνεύουν να βρεθούν υπό κράτηση χωρίς πρόσβαση σε αμερικανικές προξενικές υπηρεσίες ή χωρίς γνώση του λόγου για τον οποίο κρατούνται.

    Οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας οξύνθηκαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ενώ επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την υιοθέτηση νέας νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια στην Κίνα, με την οποία αίρεται μεγάλο μέρος της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ.

    Οι ΗΠΑ κινούνται προς την κατεύθυνση της απαγόρευσης στους προμηθευτές του αμερικανικού δημοσίου να χρησιμοποιούν προϊόντα του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού και τεχνολογικού κολοσσού Huawei.



    ΣΧΟΛΙΑ