• Διεθνής πολιτική

    ΗΠΑ: Επικήρυξαν με 10 εκατ. δολάρια τον ηγέτη του ISIS-K

    • NewsRoom
    ISIS


    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν αμοιβή έως και 10 εκατομμυρίων δολαρίων, ξεχωριστά, για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην αναγνώριση ή στον εντοπισμό του Σαναουλάχ Γκαφάρι, ηγέτη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K) — ενός από τα παρακλάδια του ISIS — καθώς και για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των δραστών της πολύνεκρης επίθεσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

    Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K) πρωτοεμφανίστηκε το 2014 και η ονομασία Χορασάν ιστορικά αναφέρεται σε μια ευρύτερη περιοχή βορειοανατολικά της Περσικής Αυτοκρατορίας (περιλαμβάνει το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, τμήμα της Κεντρικής Ασίας, τμήμα του Ιράν και τμήμα της Ινδίας). Στο παρελθόν έχει πολεμήσει τόσο την υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση του Αφγανιστάν, η οποία κατέρρευσε τον περασμένο Αύγουστο, όσο και τους Ταλιμπάν.

    Τον Ιούνιο του 2020 ο Γκαφάρι ανέλαβε επικεφαλής του ISIS-K. Ήταν υπεύθυνος για όλες τις επιχειρήσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν και για την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις αυτές, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Τον περασμένο Νοέμβριο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε συμπεριλάβει τον Γκαφάρι στη λίστα με τους «ειδικά χαρακτηρισμένους διεθνείς τρομοκράτες».

    Ο αμερικανικός στρατός ανέφερε την Παρασκευή πως ένας βομβιστής του Ισλαμικού Κράτους έφερε μόνος του εις πέρας την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, τον περασμένο Αύγουστο, σκοτώνοντας 13 αμερικανούς στρατιώτες και περισσότερους από 170 Αφγανούς.

    Η βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στις 26 Αυγούστου 2021 την ώρα που αμερικανοί στρατιώτες επιχειρούσαν να βοηθήσουν Αμερικανούς και Αφγανούς να εγκαταλείψουν τη χώρα εν μέσω του χάους που προκλήθηκε μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, εξέλιξη που ενίσχυσε το αίσθημα της ήττας για τις ΗΠΑ στο μέτωπο του Αφγανιστάν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.

    Άφησε, επίσης, την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να πασχίζει να απαντήσει στους επικριτές που τον κατηγόρησαν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μπορούσε να είχε εκκενώσει νωρίτερα το Αφγανιστάν από τους Αμερικανούς αντί να βάλει σε κίνδυνο αμερικανούς στρατιώτες.

    Τον περασμένο Νοέμβριο αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν πως το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K) θα μπορούσε να βρεθεί σε θέση να εξαπολύσει μία επίθεση εκτός Αφγανιστάν μέσα σε διάστημα 6 έως 12 μηνών.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    ΥΠΕΞ Ουκρανίας: Η Ρωσία θέλει να προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις του Κιέβου με τη Δύση

    Ρωσία: Στη Μεσόγειο μέσω Γιβραλτάρ πολεμικά πλοία του Βόρειου Στόλου

    Τουρκία: Οκτώ εντάλματα σύλληψης για προσβολή του Ερντογάν με αφορμή την μόλυνσή του από Covid-19



    ΣΧΟΛΙΑ