• Διεθνής πολιτική

    Reuters: Γιατί ο ISIS-K επιτέθηκε στη Μόσχα

    Τρομοκράτες του ISIS


    Οι ΗΠΑ διαθέτουν πληροφορίες που επιβεβαιώνουν την ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο συναυλιακό χώρο Crocus City Hall στη Μόσχα την Παρασκευή, ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.

    Το Ισλαμικό Κράτος Χορασάν (ISIS-K), που πήρε το όνομά του από έναν παλιό όρο για την περιοχή που περιελάμβανε τμήματα του Ιράν, του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν, εμφανίστηκε στο ανατολικό Αφγανιστάν στα τέλη του 2014 και γρήγορα απέκτησε φήμη για την ακραία βαρβαρότητά του, αναφέρει το Reuters.

    Μια από τις πιο ενεργές περιφερειακές παραφυάδες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, το ISIS-K έχει δει τα μέλη του να μειώνονται το 2018, όταν και κορυφώθηκε η δραστηριότητά του. Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και οι δυνάμεις των ΗΠΑ προκάλεσαν μεγάλες απώλειες σε αυτό.

    Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να βλέπουν την ομάδα ως μια συνεχή απειλή. Ο στρατηγός Μάικλ Κουρίλα, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, ανέφερε στο Κογκρέσο τον περασμένο Μάρτιο ότι το ISIS-K αναπτύσσει γρήγορα την ικανότητα να διεξάγει «εξωτερικές επιχειρήσεις» στην Ευρώπη και την Ασία. Προέβλεψε δε ότι θα είναι σε θέση να επιτεθεί σε αμερικανικά και δυτικά συμφέροντα εκτός Αφγανιστάν, «σε μόλις έξι μήνες και με ελάχιστη έως καθόλου προειδοποίηση».

    Οι επιθέσεις εντός των ίδιων των ΗΠΑ ήταν λιγότερο πιθανές, είπε.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν πως  η ικανότητά τους να αναπτύσσουν πληροφορίες εναντίον εξτρεμιστικών ομάδων στο Αφγανιστάν, όπως το ISIS-K, έχει μειωθεί από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα το 2021. Ο αμερικανικός στρατός τόνισε ότι μπορεί να δει τους «ευρείς δείκτες» μίας επικείμενης επίθεσης, αλλά δεν μπορεί πλέον να διαθέτει συγκεκριμένες λεπτομέρειες όπως είχε προηγουμένως.

    Τι επιθέσεις έχει κάνει η ομάδα;

    Το ISIS-K έχει ιστορικό επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων αρκετών σε τεμένη εντός και εκτός Αφγανιστάν.

    Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση το βράδυ της Παρασκευής,  τη φονικότερη στη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια.

    Νωρίτερα αυτό το έτος, οι ΗΠΑ εντόπισαν επικοινωνίες που επιβεβαίωσαν ότι η ομάδα πραγματοποίησε δύο βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράν, οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο σχεδόν 100 ανθρώπους.

    Τον Σεπτέμβριο του 2022, οι μαχητές του ISIS-K ανέλαβαν την ευθύνη για μια φονική επίθεση αυτοκτονίας στη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ.

    Η ομάδα ήταν επίσης υπεύθυνη για μια επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ το 2021, η οποία οδήγησε στον θάνατο 13 Αμερικανούς στρατιώτες και δεκάδες αμάχους, κατά τη χαοτική εκκένωση των ΗΠΑ από τη χώρα.

    Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ τον Ιανουάριο,  οι προσπάθειες των Ταλιμπάν να νικήσουν την ομάδα οδήγησαν σε μείωση του αριθμού των επιθέσεων στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, οι βομβαρδισμοί δεν έχουν σταματήσει.

    Την Πέμπτη, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας μπροστά σε τράπεζα στην πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν, η οποία οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπους ενώ υπήρξαν και 12 τραυματίες, όπως ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

    Γιατί να επιτεθούν στη Ρωσία;

    Αν και η επίθεση του ISIS-K στη Ρωσία την Παρασκευή αποτελεί  μια δραματική κλιμάκωση, οι ειδικοί αναφέρουν στο Reuters πως η ομάδα έχει αντιτάχθεί στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια.

    «Το ISIS-K έχει προσηλωθεί στη Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια, επικρίνοντας συχνά τον Πούτιν για την προπαγάνδα του», είπε ο Κόλιν Κλαρκ από το Soufan Center, μια ερευνητική ομάδα με έδρα τη Νέα Υόρκη.

    Ο Μάικλ Κούγκελμαν του Κέντρου Wilson με έδρα την Ουάσιγκτον είπε ότι το ISIS-K «βλέπει τη Ρωσία ως συνένοχο σε δραστηριότητες που καταπιέζουν τακτικά τους μουσουλμάνους».

    Πρόσθεσε δε ότι η ομάδα μετράει επίσης ως μέλη αρκετούς μαχητές από πληθυσμούς της Κεντρικής Ασίας, οι οποίοι έχουν τα δικά τους παράπονα κατά της Μόσχας.

    πηγή: Reuters

    Διαβάστε επίσης

    Ρωσικό υπ. Εσωτερικών: Οι τέσσερις συλληφθέντες δεν είναι Ρώσοι υπήκοοι

    Κασσελάκης: Καταδικάζουμε τις βάρβαρες ενέργειες στη Μόσχα

    Ουκρανία: Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν 31 ρωσικά drones που εξαπολύθηκαν τη νύχτα



    ΣΧΟΛΙΑ