• Διεθνής πολιτική

    Ικανοποίηση Ζελένσκι για τις δεσμεύσεις πως θα δοθούν στην Ουκρανία 61 F-16

    • NewsRoom
    Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε

    Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε


    Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε χθες Κυριακή την κατ’ αυτόν «ιστορική» απόφαση της Ολλανδίας και της Δανίας να παραδώσουν στην Πολεμική Αεροπορία της χώρας του συνολικά 61 μαχητικά αεροσκάφη F-16 (Lockheed Martin), δυο μέρες μετά το πράσινο φως των ΗΠΑ.

    «Οι πολεμιστές μας θα λάβουν 42 σούπερ μαχητικά αεροσκάφη» από την Ολλανδία, ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) ο αρχηγός του κράτους, ευχαριστώντας τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

    Αυτά τα 42 αεροσκάφη προστίθενται στα 19 που ανακοίνωσε πως θα προσφέρει η Δανία. Κοπεγχάγη και Άμστερνταμ, που υποδέχθηκαν τον ουκρανό πρόεδρο το σαββατοκύριακο, δεσμεύθηκαν να διαθέσουν τα μαχητικά στο Κίεβο μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των ουκρανών χειριστών.

    Τον κ. Ζελένσκι υποδέχθηκαν το απόγευμα η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντεριξεν, ο υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν και ο υπουργός Άμυνας Γιάκομπ Έλεμαν-Γένσεν.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, επιθεώρησαν F-16 και συζήτησαν για την έναρξη της εκπαίδευσης των ουκρανών πιλότων, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες της πρωθυπουργού Φρέντεριξεν.

    «Γνωρίζουμε πως χρειάζεστε περισσότερα [σ.σ. οπλικά συστήματα] και για αυτό αποφασίσαμε να δωρίσουμε 19 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία», ανέφερε η κυρία Φρέντεριξεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο Ζελένσκι.

    Τα μαχητικά θα παραδοθούν προοδευτικά: 6 στα τέλη της χρονιάς, 8 το 2024, 5 το 2025, διευκρίνισε η επικεφαλής της πρωτεύουσας της Δανίας.

    «Πρόκειται για πολύ δυνατή υποστήριξη», είπε ο κ. Ζελένσκι στην ίδια συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως η εκπαίδευση πιλότων και συντηρητών έχει ήδη ξεκινήσει στη Δανία.

    Μερικές ώρες νωρίτερα, ο ουκρανός πρόεδρος βρισκόταν σε βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αϊντχόφεν κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μαρκ Ρούτε επισημοποίησε την παράδοση των F-16 στην Ουκρανία.

    Ο κ. Ρούτε διευκρίνισε πως η Ολλανδία σε αυτό το στάδιο διαθέτει 42 μαχητικά του τύπου που θα προσφέρει στην Ουκρανία, αλλά θα συζητήσει με άλλους εταίρους της ώστε να καταλήξουν στον αριθμό των μαχητικών που θα παραλάβει το Κίεβο.

    «Είναι ιστορικό, δυνατό» βήμα, που «μας τονώνει το ηθικό», πρόκειται για «νέο βήμα προς την ενίσχυση της αεροπορικής ασπίδας της Ουκρανίας», τού απάντησε ο κ. Ζελένσκι.

    Η εκπαίδευση ουκρανών πιλότων στο αμερικανικής κατασκευής μαχητικό πολλαπλών ρόλων έχει αρχίσει από συμμαχία δυτικών κρατών. Το βασικό της στάδιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2023 ή τις αρχές του 2024.

    Διαβάστε επίσης:

    Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Ευρώπη είναι ένας φάρος σε έναν όλο και πιο σκοτεινό κόσμο

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντηση με την πρόεδρο της Βοσνίας, Μποργιάνα Κρίστο

    Αττική Οδός: Κλειστή λόγω εργασιών η είσοδος από Λ. Κύμης στο ρεύμα προς Ελευσίνα



    ΣΧΟΛΙΑ