• Διεθνής πολιτική

    Υφυπουργός Εξωτερικών Τουρκίας: «Ελλάδα και Κύπρος δηλητηριάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική»

    • NewsRoom


    Πυρά κατά της Ελλάδας και της Κύπρου εξαπέλυσε ο Faruk Kaymakci, υφυπουργού Εξωτερικών και διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, κατηγορώντας τις δύο χώρες πως  δηλητηριάζουν την ευρωπαϊκή πολιτική.

    Μιλώντας σε συζήτηση με τον Ευάγγελος Καλπαδάκης, διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο του συνεδρίου East Med & Southeast Europe, ο  Faruk Kaymakci, υποστήριξε στην τοποθέτησή του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπεριφέρεται δίκαια στην Τουρκία, χαρακτήρισε λανθασμένο τον τρόπο που παρουσιάζεται η χώρα του πολλές φορές -όπως η Ρωσία και η Κίνα- και συμπλήρωσε ότι η Τουρκία είναι παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

    Αναφερόμενος στη στασιμότητα στη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωση, την απέδωσε τόσο σε έλλειψη σοβαρής δέσμευσης από την πλευρά της ΕΕ όσο και σε απουσία προόδου και έλλειψη μεταρρυθμίσεων από την πλευρά των υποψήφιων χωρών αλλά και «στην εθνικοποίηση και εργαλειοποίηση», όπως ισχυρίστηκε της όλης διαδικασίας.

    Από την πλευρά του ο κ. Καλπαδάκης υποστήριξε πως «αυτό που έχει δηλητηριάσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις είναι καταρχήν οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από την Τουρκία μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016. Πολιτικές που οδηγούν στην παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου και πολιτικές που συνιστούν παραβίαση και των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και αφορούν όχι μόνο την καλή γειτονία αλλά και το κράτος δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

    Τοποθετούμενος στη συζήτηση, ο Ευάγγελος Καλπαδάκης, ανέφερε ότι το μήνυμα της Γερμανίας, ότι θα πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση πριν από τη διεύρυνση είναι ένα αρνητικό μήνυμα διότι η αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν πρέπει να είναι απλώς η δημιουργία μιας χαλαρής συμμαχίας δυτικών χωρών κατά της ρωσικής επιθετικότητας, αλλά πρέπει να δώσει ένα ουσιαστικό έναυσμα στην ενταξιακή διαδικασία, με σκοπό να επηρεάσει θετικά τις εκεί πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις υπέρ της ΕΕ, της σταθερότητας και της ανάπτυξης.

    «Θα πρέπει να αναρωτηθεί η ΕΕ πού θα βρισκόμασταν αυτή τη στιγμή, αν δεν υπήρχε η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία δημιούργησε μια πολύ σημαντική δυναμική η οποία χάθηκε στη συνέχεια λόγω και της στάσης κρατών μελών της ΕΕ και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη Γαλλία και τη Βουλγαρία», σημείωσε ο κ. Καλπαδάκης. Τόνισε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική αποφασιστικότητα προκειμένου να δοθεί μια νέα δυναμική στην ενταξιακή διαδικασία στην επικείμενη διάσκεψη ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα, «διότι αν δεν δοθεί η ΕΕ δεν θα μπορεί να είναι αξιόπιστη διεθνώς και ειδικά στον Καύκασο αν δεν είναι αξιόπιστη στην ίδια της τη γειτονιά όπου έχει δώσει συγκεκριμένες υποσχέσεις. Δεύτερον, η αποσταθεροποίηση στα Δυτικά Βαλκάνια θα ανοίξει τον δρόμο όχι μόνο για επιρροή αρνητική τρίτων χωρών αλλά θα επηρεάσει και την ΕΕ την ίδια».

    Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Καλπαδάκης, «ο μόνος δρόμος για να προωθηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις που είναι εξαιρετικό για την ίδια την περιοχή και την ειρήνη σ’ αυτήν είναι η Τουρκία να αλλάξει πολιτική και να προσεγγίσει και να επανέλθει σε ένα νέο πλαίσιο που είδαμε την περίοδο 2015-2016, με αφορμή τη θετική ατζέντα που είχε χτιστεί με αφορμή το προσφυγικό. Υπήρξε μια τέτοια ευκαιρία, τόνισε, με τις αποφάσεις του Μαρτίου και του Ιουνίου του 2021 που πολύ ξεκάθαρα ανοίγουν την προοπτική για ενίσχυση της ευρωτουρκικής συνεργασίας υπό συγκεκριμένους όρους».

     

    Διαβάστε επίσης

    ΥΠΕΝ Σαουδικής Αραβίας: «Επιδείξαμε ωριμότητα στην διαμάχη με τις ΗΠΑ για την παραγωγή πετρελαίου»

    Κύκλοι Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης για ΕΛΤΑ: Μικροπολιτική σκοπιμότητα ΣΥΡΙΖΑ η προσπάθεια εμπλοκής Πιερρακάκη

    Ακάρ: «Η Ελλάδα έχει μπει στη μύτη μας από τη μέρα που ιδρύθηκε»



    ΣΧΟΛΙΑ