• Διεθνής πολιτική

    Η Σουηδία βάζει στο στόχαστρό της το χάσμα στον πλουτισμό μεταξύ των δύο φύλων

    • Bloomberg

    Η Σουηδή υπουργός Ισότητας, Μάρτα Στενέβι


    Η Σουηδή υπουργός Ισότητας των Φύλων βάζει στο στόχαστρό της αυτό που η ίδια περιγράφει ως «τρομακτική» διαφορά στον πλουτισμό ανάμεσα στα δύο φύλα.

    Η Μάρτα Στενέβι, υπουργός στην κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων από τον Φεβρουάριο, λέει ότι οι γυναίκες βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε ό,τι αφορά την συσσώρευση κεφαλαίων και τονίζει ότι η κυβέρνηση θέλει να ανατρέψει αυτή την ανισότητα.

    Ακόμη και στην Σουηδία, μια χώρα που γενικά θεωρείται ότι προωθεί πολιτικές υπέρ της ισότητας, οι γυναίκες αποταμιεύουν κατά μέσο όρο 30% λιγότερο από ό,τι οι άνδρες, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

    Την ίδια στιγμή η Κομισιόν υπολογίζει ότι μέχρι το 2030 καμία χώρα δεν θα έχει επιτύχει την πλήρη ισότητα μεταξύ των δύο φύλων.

    «Το χάσμα στα εισοδήματα έχει μεγαλώσει τόσο πολύ τα τελευταία δέκα χρόνια που έχει φτάσει το χάσμα που είχαμε προ 25ετίας» δήλωσε η Στενέβι.

    Το πρόσφατο χάσμα στον πλουτισμό ανδρών και γυναικών οδήγησε την μεγαλύτερη σουηδική τράπεζα στο να αναθεωρήσει την προσέγγισή της στις οικονομικές συμβουλές που δίνει στους πελάτες της, με στόχο να αναστρέψει αυτή την τάση.

    Οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι επανεκπαιδεύονται για να βοηθήσουν τις γυναίκες πελάτες τους, ώστε να κάνουν καλύτερες κινήσεις.

    Η σουηδική κυβέρνηση, μάλιστα, όρισε τον περασμένο Μάρτιο επιτροπή με αντικείμενο την μείωση του χάσματος στον πλουτισμό μεταξύ ανδρών και γυναικών. Στο επίκεντρο μπαίνουν οι μισθολογικές διαφορές αλλά και η κατανομή δημοσίων πόρων.

    Το πόρισμα θα δημοσιευθεί τον επόμενο Φεβρουάριο.

    Η απουσία ισότητας στον πλουτισμό είναι σοβαρό πρόβλημα σήμερα, λέει η Στενέβι. Και η εικόνα γίνεται ακόμη πιο θλιβερή όταν μπαίνει και η παράμετρος φυλετικών διαφορών, προσθέτει η ίδια.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ένα σούπερ γιοτ αξίας 353 εκατ. δολαρίων, μήλον της έριδος στη μεγαλύτερη υπόθεση διαζυγίου της Βρετανίας

    Το γεμάτο αναταράξεις καλοκαίρι της EasyJet



    ΣΧΟΛΙΑ