• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Το γεμάτο αναταράξεις καλοκαίρι της EasyJet

    easyJet: Απέρριψε την πρόταση εξαγοράς - Σχέδιο για άντληση 1,7 δισ. δολ., μέσω αύξησης κεφαλαίου

    easyJet: Απέρριψε την πρόταση εξαγοράς – Σχέδιο για άντληση 1,7 δισ. δολ., μέσω αύξησης κεφαλαίου


    Την ώρα που οι ευρωπαϊκοί προορισμοί χαλαρώνουν σταδιακά τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, η EasyJet προβλέπει ότι ο δρόμος προς την ανάκαμψη θα είναι ανώμαλος το καλοκαίρι που έρχεται και επανασχεδιάζει προσεκτικότερα τις κινήσεις της για την αποκατάσταση των υπηρεσιών της.

    Μετά την ανακοίνωση ζημιών ύψους 701 εκατομμυρίων στερλινών (990 εκατ. δολαρίων) για το πρώτο εξάμηνο που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο, ο βρετανικός αερομεταφορέας ανακοίνωσε πως εκτιμά πως θα προσθέσει πτήσεις τον Ιούνιο – ένα μήνα αργότερα, δηλαδή, από την ώρα που υπολόγιζε αρχικά. Η αβεβαιότητα για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς θα φέρει αλλαγές της τελευταίας στιγμής, πλήττοντας την ορατότητα σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις, ενώ το κόστος θα αυξηθεί καθώς οι πιλότοι επιστρέφουν στην εργασία τους.

    Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να προσδιορίσουν πόσο γρήγορα μπορούν να επαναφέρουν τις πτήσεις, την ώρα που οι κυβερνήσεις κινούνται προς το άνοιγμα των συνόρων, προσέχοντας, παράλληλα, την αύξηση των κρουσμάτων. Η EasyJet, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, δηλώνει αγανακτισμένη με τον τρόπο που προσεγγίζει την κατάσταση η Βρετανία, καθώς μόνο 12 προορισμοί βρίσκονται στη λεγόμενη «πράσινη λίστα» που εξακολουθεί να απαιτεί ακριβά τεστ από τους ταξιδιώτες, ενώ ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες  να μην «πετάξουν» σε «πορτοκαλί» χώρες.

    «Η κυβέρνηση εδώ στη Βρετανία σχεδόν γκρεμίζει το πλαίσιο που η ίδια έχτισε», δήλωσε στο Bloomberg Television ο CEO, Γιόχαν Λούντγκρεν. «Βρισκόμαστε τώρα σε μία κατάσταση όπου το πράσινο δεν σημαίνει πράσινο, επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί περιορισμοί, και πορτοκαλί σχεδόν σημαίνει κόκκινο», πρόσθεσε.

    Το πρωί στο Λονδίνο η μετοχή της EasyJet υποχωρούσε κατά 2,5% .

    Σύμφωνα με τον Λούντγκρεν, το να λέει κανείς στους πολίτες να μην επισκεφθούν μέρη όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, παρά την «πορτοκαλί» τους κατάσταση που επιτρέπει τα ταξίδια αλλά απαιτεί καραντίνα στην επιστροφή, προκαλεί μεγάλη σύγχυση και θα μπορούσε να «δαιμονοποιήσει» τους τουρίστες. Η EasyJet θα συνεχίσει να πραγματοποιεί πτήσεις προς τις χώρες αυτές, παρά τις τελευταίες οδηγίες του Μπόρις Τζόνσον.

    Η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους διαθέτει αυτό το τρίμηνο το 15% των θέσεων που διέθετε προ πανδημίας, ενώ τα αρχικά της σχέδια ήταν να διαθέσει το 20% των συνολικών θέσεών της. Κι όμως, ο Λούντγκρεν είναι αισιόδοξος πως σημειώνεται πρόοδος, έπειτα από τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για νέο άνοιγμα.

    Το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να φτάσει σε συμφωνία ακόμη και εντός της τρέχουσας εβδομάδας για ταξίδια χωρίς καραντίνα εντός της ΕΕ από τον Ιούνιο, ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συμφώνησαν την Τετάρτη πως θα επιτρέψουν την είσοδο σε πολίτες χωρών που θεωρούνται ασφαλείς, αλλά και σε εμβολιασμένους τουρίστες.

    «Μπορούμε να πούμε ότι σίγουρα είμαστε σε φάση ανάκαμψης», είπε ο Λούντγκρεν. «Είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε τη ζήτηση που θα έρθει στην αγορά», πρόσθεσε.

    Οι ζημίες της EasyJet ήταν εντός του guidance που είχε δώσει η εταιρεία, για ζημίες 690-730 εκατ. στερλινών. Τα έσοδα «έπεσαν» στις 240 εκατομμύρια στερλίνες, έναντι πρόβλεψης για μείωση στα 235 εκατομμύρια. Σύμφωνα δε με την εταιρεία, η αβεβαιότητα που εξακολουθεί να υπάρχει βραχυπρόθεσμα καθιστά αδύνατο να γίνουν περαιτέρω προβλέψεις για την πορεία των οικονομικών μεγεθών.



    ΣΧΟΛΙΑ