• Διεθνής πολιτική

    Η πρωθυπουργός της Σερβίας δηλώνει έτοιμη για συμβιβασμό με το Κόσοβο

    • NewsRoom
    Η Σέρβα Άνα Μπρνάμπιτς

    Η Σέρβα Άνα Μπρνάμπιτς


    Η Σέρβα Άνα Μπρνάμπιτς εξέφρασε την προθυμία της για συμβιβασμό τη Δευτέρα κατά την πρώτη της επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο από τότε που έγινε πρωθυπουργός σχεδόν πριν από πέντε χρόνια, μια ημέρα μετά την έκκληση Γερμανίας και Γαλλίας στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο να σβήσουν τη φωτιά που σιγοκαίει στην περιοχή.

    Η αναταραχή μεταξύ των Σέρβων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο σχετικά με τα αιτήματα να χρησιμοποιούν έγγραφα του Κοσσυφοπεδίου έχει εγείρει φόβους για σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών, περισσότερες από δύο δεκαετίες αφότου το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τη Σερβία για να τερματίσει την καταστολή της αλβανικής πλειοψηφίας του Κοσσυφοπεδίου.

    Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και περίπου 3.700 προσωπικό από τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να περιπολούν για να αποτρέψουν τη βία μεταξύ της αλβανικής και της σερβικής κοινότητας.

    Δεκάδες Αμερικανοί στρατιώτες του ΝΑΤΟ ενίσχυσαν τις περιπολίες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο στις αρχές του μήνα για να διατηρήσουν την ηρεμία αφού η κυβέρνηση στην Πρίστινα έθεσε προθεσμία δύο μηνών στους Σέρβους στην περιοχή, που συνορεύει με τη Σερβία, να στραφούν στις πινακίδες κυκλοφορίας του Κοσσυφοπεδίου.

    Προηγούμενες προσπάθειες εισαγωγής πινακίδων κυκλοφορίας του Κοσσυφοπεδίου στο σερβοκρατούμενο βόρειο Κοσσυφοπέδιο οδήγησαν σε συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των ντόπιων Σέρβων, οι οποίοι έστησαν οδοφράγματα. Τα οδοφράγματα διαλύθηκαν μόνο όταν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ παρενέβησαν για να επιβλέψουν τη διαδικασία και το Κοσσυφοπέδιο συμφώνησε να αναβάλει την αίτηση αδειοδότησης.

    Κατά την πρώτη της επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2017, η Μπρνάμπιτς είπε: “Συμβιβασμός προς το συμφέρον της ειρήνης και της σταθερότητας – σίγουρα ναι”.

    Σε μια άλλη επίδειξη προθυμίας να επιδιορθώσουν τις σχέσεις, οι υπουργοί του Κοσσυφοπεδίου επισκέφθηκαν περιοχές στη νότια Σερβία όπου οι Αλβανοί αποτελούν την πλειοψηφία.

    Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, έγραψαν στον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι την Κυριακή λέγοντας ότι οι κανονικές σχέσεις μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας είναι “κρίσιμης σημασίας” για την περιοχή. “Οι πρόσφατες εντάσεις έδειξαν ότι χρειάζονται επειγόντως εποικοδομητικά βήματα προς τα εμπρός, τόσο σε πρακτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο”, έγραψαν ο Σολτς και ο Μακρόν στην επιστολή, η οποία δημοσιεύτηκε από τα γραφεία τόσο του Βούτσιτς όσο και του Κούρτι.

    Οι συνομιλίες μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των απεσταλμένων των ΗΠΑ έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να λύσουν το ζήτημα των πινακίδων κυκλοφορίας, αν και Βελιγράδι και Πρίστινα κατέληξαν σε συμφωνία για τη χρήση προσωπικών εγγράφων ταυτότητας. Διαβάστε ολόκληρη την ιστορία

    Οι Σέρβοι αποτελούν το 5% του 1,8 εκατομμυρίου ανθρώπων στο Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία κατηγορεί το Κοσσυφοπέδιο για καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, μια κατηγορία που αρνήθηκε η Πρίστινα.

    Το Κοσσυφοπέδιο αναγνωρίζεται από περίπου 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και όλα τα μέλη της ΕΕ εκτός από πέντε, αλλά όχι από ορισμένα άλλα κράτη, ιδίως τη Ρωσία και την Κίνα.

    Διαβάστε επίσης

    Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ αναμένει ότι η Βρετανία θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα υπό την νέα πρωθυπουργό



    ΣΧΟΛΙΑ