• Διεθνής πολιτική

    Η Μελάνια Τραμπ στέλνει ειρηνευτικό μήνυμα στις ΗΠΑ

    Μελάνια Τραμπ


    Για πρώτη φορά στην ιστορία με άπταιστα «χρωματισμένη» αμερικανική προφορά να υπογραμμίζει τις ανατολικοευρωπαϊκές της ρίζες, η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Μελάνια Τραμπ έστειλε μήνυμα συμφιλίωσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο συνέδριο της Εθνικής επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος (RNC) που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή σε διάφορες πόλεις της χώρας. Η Μελάνια παρουσιάστηκε μόλις τη δεύτερη ημέρα διεξαγωγής του και αναφέρθηκε σε δύο δεινά που ταλανίζουν την κυβέρνηση Τραμπ: τον κορωνοϊό και τη φυλετική βία.

    Ξεκίνησε ευσυγκίνητα την ομιλία της απευθυνόμενη στα θύματα του κορωνοϊού, εκφράζοντας με πρόδηλη ταπεινοφροσύνη τη συμπαράστασή της σε αυτούς και τις οικογένειές τους . Επικεντρώθηκε στην ανθρωπιστική πλευρά της υγειονομικής κρίσης αντί να προβεί σε ακόμη έναν κόλαφο προς την Κίνα ή να σπεύσει να την εκμεταλλευτεί για να εκφράσει επαίνους υπέρ του συζύγου της. Δήλωσε βέβαια ότι «ο Ντόναλντ δεν θα ηρεμήσει αν δεν προστατέψει κάθε πολίτη από αυτήν την τρομερή πανδημία». Συνεχάρη επίσης το ιατρικό προσωπικό και τους δασκάλους που αψήφισαν τον εαυτό τους για να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. «Θα λέμε στα εγγόνια μας ότι η ευγένεια και η συμπόνοια, η δύναμη και η αποφασιστικότητα μπόρεσε να εξασφαλίσει το μέλλον αυτή της χώρας».

     

    Ξεχώρισε ανάμεσα στους ομιλητές ιδιαιτέρως όταν κάλεσε τον αμερικανικό λαό να παραμείνει ενωμένος ενάντια στη γενικευμένη έξαρση φυλετικού μίσους που σαρώνει τη χώρα τους τελευταίους μήνες.  Η ειρηνευτική χροιά της ομιλίας της ήχησε εντελώς αντίθετη από τον εμπρηστικό τόνο του συζύγου της που ανερυθρίαστα αρνείται να αποσύρει τα μνημεία και αγάλματα της Συνομοσπονδίας τα οποία σύμφωνα με μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης συμβολίζουν το όνειδος της ιστορικού, συστημικού ρατσισμού στις νότιες πολιτείες.

    «Όπως όλοι εσείς έχω αναλογιστεί και εγώ τη ρατσιστική αναταραχή που ταλανίζει τη χώρα. Πρόκειται για σκληρή πραγματικότητα, δεν είμαστε περήφανοι για ορισμένες πλευρές της Ιστορίας μας», δήλωσε χαρακτηριστικά παρότι δεν αναφέρθηκε ρητά στη Συνομοσπονδία. «Σταματήστε τη βία και τη λεηλασία που πραγματοποιείται στο όνομα της δικαιοσύνης. Ενθαρρύνω το λαό να εστιάζει στο μέλλον μαθαίνοντας παράλληλα από το παρελθόν μας. Πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι είμαστε μία κοινότητα που συμπεριλαμβάνει πολλές φυλές, θρησκείες και εθνικότητες … κάνει τη χώρα μας δυνατή και έχουμε τόσα να μάθουμε ο ένας από τον άλλον. Καλώ τους πολίτες να κοιτάξουν τα γεγονότα από όλες τις πλευρές. Καλώ τον κόσμο να ενωθεί με πολιτισμένο τρόπο ώστε να λειτουργήσουμε και να ορθωθούμε στο ύψος των πρότυπων αμερικανικών αξιών μας».

    Η ομιλία της πραγματοποιήθηκε στον προσφάτως ανακαινισμένο Rose Garden του Λευκού Οίκου. Κανονικά θεωρείται ηθικά μεμπτό να πραγματοποιούνται προεκλογικές ομιλίες σε κυβερνητικό έδαφος. Αυτή η προεδρική παρατυπία δεν στάθηκε αρκετή να κηλιδώσει ή να επισκιάσει τον καίριο και κρίσιμο ειρηνευτικό λόγο της πρώτης κυρίας σε μία από τις σπάνιες δημόσιες ομιλίες της.

     



    ΣΧΟΛΙΑ