Διεθνής πολιτική

Η Κάμαλα Χάρις στο Παρίσι για την αποκατάσταση των γαλλο-αμερικανικών σχέσεων

  • NewsRoom
Κάμαλα Χάρις

Κάμαλα Χάρις


Στο Παρίσι θα βρεθεί για πέντε ημέρες η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ελπίζοντας να εδραιώσει τη συμφιλίωση μεταξύ των δύο χωρών μετά την κρίση που ξέσπασε στις διμερείς σχέσεις λόγω της συμφωνίας AUKUS.

Η διάρκεια της επίσκεψής της, από τις 9 ως τις 13 Νοεμβρίου, υπογραμμίζει την επιθυμία του Λευκού Οίκου να γυρίσει σελίδα, να αφήσει πίσω την συμφωνία AUKUS μεταξύ των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Βρετανίας, μετά τη σύναψη της οποίας η Κανμπέρα ακύρωσε το συμβόλαιο αγοράς υποβρυχίων από τη Γαλλία, προτιμώντας αυτά από τις ΗΠΑ.

Πριν από την Κάμαλα Χάρις ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είχαν μεταβεί στο Παρίσι για να αμβλύνουν την ένταση.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν πριν από δέκα ημέρες στη γαλλική πρεσβεία στη Ρώμη.

Συνάντηση με Μακρόν

Την Χάρις θα υποδεχθεί αύριο, 10 Νοεμβρίου, ο Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων για να συζητήσουν κυρίως «την ευρωπαϊκή ασφάλεια, την περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού και την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Στην ατζέντα αναμένεται να είναι και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ στον διαστημικό τομέα, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε με την ευκαιρία της συνάντησης του Μπάιντεν με τον Μακρόν.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα μεταβεί επίσης αύριο με τον σύζυγό της Νταγκ Έμχοφ στο αμερικανικό νεκροταφείο της Σιρέν, κοντά στο Παρίσι.

Στις 11 Νοεμβρίου, «ημέρα των βετεράνων» στις ΗΠΑ, η Χάρις θα συμμετάσχει σε τελετές με την ευκαιρία της επετείου της ανακωχής του 1918, οπότε τερματίστηκε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Την ίδια ημέρα θα είναι παρούσα στο Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη το οποίο διοργανώνει ο Μακρόν, ενώ στις 12 Νοεμβρίου θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη.

Διαβάστε επίσης:

Φον Ντερ Λάιεν: Απαράδεκτη η εργαλειοποίηση μεταναστών από τη Λευκορωσία

Βέμπερ: Χωρίς ισχυρά σύνορα ο Λουκασένκο θα εκβιάσει την Ευρώπη όπως ο ΕρντογάνΣΧΟΛΙΑ