• Διεθνής πολιτική

  Οι ΗΠΑ έτοιμες να δώσουν εγγυήσεις ασφαλείας στο Ριάντ αν προσεγγίσει το Ισραήλ

  • NewsRoom
  Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν

  Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν


  Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προτείνουν στη Σαουδική Αραβία εγγυήσεις ασφαλείας αν εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επιδιώκει να παρακινήσει το Ισραήλ να αποδεχθεί την ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους.

  Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, υποστηρίζοντας το Ισραήλ, έχει δεσμευθεί σε αυτή τη χώρα εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι στην περιοχή, καθώς το βασίλειο του Κόλπου είναι ο φύλακας πιο ιερών τόπων του ισλάμ.

  Για να αποκαταστήσει τις επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία αναμένεται να επιμείνει στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και σε εγγυήσεις ασφαλείας εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

  «Η εργασία που η Σαουδική Αραβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν μαζί στο πλαίσιο των συμφωνιών τους είναι, πιστεύω, στο σημείο ολοκλήρωσης», δήλωσε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία με την ευκαιρία του έβδομου ταξιδιού του στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου όταν ξεκίνησε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

  «Όμως για να πάμε μπροστά στην εξομάλυνση, δύο πράγματα είναι απαραίτητα: η ηρεμία στη Γάζα και ένας αξιόπιστος δρόμος προς ένα παλαιστινιακό κράτος», είπε στη διάρκεια μιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Ριάντ.

  Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φάισαλ μπιν Φαρχάν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Μπλίνκεν στο Ριάντ, δήλωσε επίσης πως η κατάληξη των αμερικανοσαουδαραβικών συμφωνιών είναι “πολύ, πολύ κοντά”.

  «Το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας έχει ήδη ολοκληρωθεί», είπε. Πρόσθεσε όμως πως ο δρόμος προς ένα παλαιστινιακό κράτος είναι «ο μόνος τρόπος για να γίνει».

  Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι ιστορικά αντίθετος με τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί ως τη μοναδική λύση μακροπρόθεσμα.

  Ακόμη κι αν η κυβέρνηση Μπάιντεν καταλήξει σε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, θα πρέπει αυτή να εγκριθεί από το Κογκρέσο, τα μέλη του οποίου, ιδιαίτερα εκείνα που ανήκουν στο Δημοκρατικό κόμμα του Μπάιντεν, είναι επικριτικοί για τη Σαουδική Αραβία για λόγους που έχουν σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  Οι εκκλήσεις του Ριάντ να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της μη στρατιωτικής πυρηνικής ενέργειας δεν έχουν λάβει καλή υποδοχή, με τους επικριτές να προειδοποιούν εναντίον μιας ενδεχόμενης κούρσας εξοπλισμών με το Ιράν.

  Ο Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί απόψε με τον ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, προκειμένου να συζητήσουν περαιτέρω την εξομάλυνση των σχέσεων.

  Διαβάστε επίσης:

  Ξεπέρασαν τους 190.000 οι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα για επιστολική ψήφο

  AS Company: Στα 5,5 εκατ. ευρώ τα EBITDA το 2023 – Προτείνει μέρισμα 0,136 ευρώ ανά μετοχή

  Ισραήλ: Πιθανή έκδοση ενταλμάτων σύλληψης Ισραηλινών κυβερνητικών αξιωματούχων  ΣΧΟΛΙΑ