• Διεθνής πολιτική

    Τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία: Εκκενώνονται πρεσβείες στο Κίεβο

    • NewsRoom
    Τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία

    Τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία


    Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο έδωσε σήμερα εντολή για την απόσυρση του μη αναγκαίου προσωπικού της, με την Ουάσιγκτον να θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο μιας επικείμενης ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας.

    «Σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών διέταξε την αποχώρηση των Αμερικανών εργαζομένων, που δεν είναι απαραίτητοι για τις έκτακτης ανάγκης υπηρεσίες της πρεσβείας, λόγω των πληροφοριών που συνεχίζουν να κάνουν λόγο για μια ενίσχυση του ρωσικού στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία, ένας δείκτης μιας ενδεχόμενης σημαντικής στρατιωτικής δράσης», αναφέρει η πρεσβεία στο Κίεβο, σε μήνυμά της στο Twitter.

    Αποσύρεται και το προσωπικό τους στον ΟΑΣΕ

    Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσύρουν το προσωπικό τους στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη από την Ουκρανία αμέσως, είπαν σήμερα στο Ρόιτερς δύο διπλωματικές πηγές, εν μέσω των φόβων για μια πιθανή ρωσική εισβολή.

    Ο ΟΑΣΕ δεν έχει ανταποκριθεί σε αίτημα να σχολιάσει σχετικά.

    Ο ΟΑΣΕ διεξάγει επιχειρήσεις στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων μια μη στρατιωτική αποστολή επιτήρησης στις αυτοανακηρυχθείσες, με τη στήριξη της Ρωσίας, αυτονομιστικές δημοκρατίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ο πόλεμος που ξέσπασε το 2014 προκάλεσε τον θάνατο πάνω από 14.000 ανθρώπων.

    Μία από τις πηγές, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε ότι η απόφαση περί απόσυρσης του προσωπικού των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ έχει άμεση ισχύ και ότι αναμένεται και άλλα κράτη να προβούν σε ανάλογες ενέργειες σύντομα.

    Δύο πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η Βρετανία αποφάσισε να μετακινήσει τα μέλη της στον ΟΑΣΕ από τις ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές της Ουκρανίας σε σημεία που τελούν υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης.

    Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προέτρεψαν τους υπηκόους τους να φύγουν από την Ουκρανία αμέσως για να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής, περιλαμβανομένης μιας πιθανής αεροπορικής επιδρομής, προειδοποιώντας πως η επίθεση θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

    Η Ρωσία κατηγορεί τα δυτικά κράτη ότι διασπείρουν ψέματα.

    Σε επαφή με την πρεσβεία να είναι οι Έλληνες στην Ουκρανία

    Το υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, συνιστά στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία να βρίσκονται σε επαφή με την πρεσβεία στο Κίεβο.

    Η σύσταση έρχεται τη στιγμή που κυβερνήσεις καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ παράλληλα έχουν απομακρύνει και το μη αναγκαίο διπλωματικό προσωπικό.

    Κλείνει και το Βερολίνο το προξενείο του

    Το Βερολίνο έκλεισε το προξενείο του στο Ντόνετσκ και ζήτησε από τους Γερμανούς υπηκόους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία εκτός εάν η παρουσία τους στη χώρα είναι «απολύτως απαραίτητη», αναφέρει η Deutsche Welle.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποίησε ότι μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «δεν μπορεί να αποκλειστεί» και είπε ότι κλείνει το προξενείο της στο Ντόνετσκ.

    «Εάν βρίσκεστε αυτήν τη στιγμή στην Ουκρανία, βεβαιωθείτε ότι η παρουσία σας είναι απολύτως απαραίτητη. Εάν δεν είναι, φύγετε από τη χώρα σύντομα», ανέφερε το Σάββατο.

    Η Ολλανδία προτρέπει τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία

    Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα κάλεσε τους Ολλανδούς πολίτες σήμερα να φύγουν από την Ουκρανία όσο το δυνατόν συντομότερα, λόγω της κατάστασης ασφαλείας εκεί, ενώ συνέστησε την αποφυγή των ταξιδιών στη χώρα αυτή.

    Βρετανία σε υπηκόους της: Εγκαταλείψτε την Ουκρανία με κάθε μέσο

    Οι Βρετανοί υπήκοοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία και να μην αναμένουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής εκκένωσης, δήλωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Χίπεϊ.

    «Πυραυλικά συστήματα, πυροβολικό και μαχητικά αέρος είναι σε θέση μάχης πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια εισβολή με πολύ μικρή ειδοποίηση. Και καθήκον μας ως κυβέρνηση είναι να ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά να σχεδιάζουμε για το χειρότερο» δήλωσε ο Χίπεϊ σε συνέντευξή του στο Sky News.

    «Και αυτό σημαίνει ότι οι Βρετανοί υπήκοοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Ουκρανία αμέσως με κάθε δυνατό μέσο» ανέφερε προσθέτοντας: «Δεν πρέπει να περιμένουν, όπως είδαν το καλοκαίρι με το Αφγανιστάν».

    Την ίδια ώρα, το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου (FCDO) ενημέρωσε τις ταξιδιωτικές του οδηγίες για την Ουκρανία την Παρασκευή, συμβουλεύοντας «κατά κάθε ταξιδιού στην Ουκρανία».

    Και το Βέλγιο καλεί τους πολίτες να φύγουν από τη χώρα

    To υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου αποθαρρύνει έντονα τα ταξίδια στην Ουκρανία και καλεί τους υπηκόους των οποίων η παρουσία δεν είναι απολύτως απαραίτητη στη χώρα να την εγκαταλείψουν.

    Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «από τον Νοέμβριο του 2021, οι εντάσεις στα σύνορα μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λευκορωσίας αυξάνονται. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά απρόβλεπτη και σας συνιστούμε να ενημερώνεστε τακτικά για την κατάσταση στον χώρο. Για τον ίδιο λόγο, σας συνιστούμε να είστε έτοιμοι να τροποποιήσετε τα βραχυπρόθεσμα ταξιδιωτικά σας σχέδια ανάλογα με την κατάσταση ασφαλείας».

    Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «σε περίπτωση ξαφνικής επιδείνωσης της κατάστασης, τα μέσα επικοινωνίας στην Ουκρανία, όπως η λειτουργία του Διαδικτύου και του τηλεφώνου, ενδέχεται να διαταραχθούν σοβαρά. Αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τη λειτουργία των αεροδρομίων και να παρεμποδίσει τα αεροπορικά ταξίδια προς, από και εντός της Ουκρανίας».

    «Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, δεν είναι εγγυημένη η εκκένωση από την Ουκρανία. Ως εκ τούτου, συνιστάται να φύγετε από τη χώρα όσο είναι ακόμα δυνατό», καταλήγει.

    Η Μόσχα ανακαλεί μέρος του διπλωματικού της προσωπικού στην Ουκρανία

    Η Ρωσία άρχισε να μειώνει τη διπλωματική της παρουσία στην Ουκρανία, δηλώνοντας σήμερα ότι φοβάται «προκλήσεις» από την πλευρά των ουκρανικών αρχών ή «τρίτες χώρες». «Φοβούμενη πιθανές προκλήσεις από το καθεστώς του Κιέβου ή τρίτων χωρών, αποφασίσαμε μια κάποια βελτιστοποίηση του προσωπικού των ρωσικών εκπροσωπήσεων στην Ουκρανία», δηλώνει η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε, απαντώντας σε ερώτηση μέσων ενημέρωσης όσον αφορά τη μείωση της παρουσίας της στη γειτονική φιλοδυτική χώρα.

    «Δεδομένης της σημαντικής επιρροής που έχουν η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο στο Κίεβο (…) συμπεραίνουμε ότι οι Αμερικανοί και Βρετανοί συνάδελφοί μας είναι προφανώς ενήμεροι για κάποιες ενέργειες που προετοιμάζονται στην Ουκρανία οι οποίες θα μπορούσαν να περιπλέξουν σημαντικά την κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας», προσθέτει η Ζαχάροβα.

    Πολλές δυτικές πρεσβείες έχουν λάβει παρόμοια μέτρα, ενώ ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία κάλεσαν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία το ταχύτερο δυνατό.

    Διαβάστε επίσης:

    Ρωσία: Περισσότερα από 30 ρωσικά πολεμικά πλοία άρχισαν γυμνάσια κοντά στην Κριμαία

    Ουκρανία: Και το Βέλγιο καλεί του πολίτες να φύγουν από τη χώρα

    Κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες αλλά όχι αποκλεισμό από το σύστημα Swift ετοιμάζουν οι Δυτικοί για τη Ρωσία



    ΣΧΟΛΙΑ