• Διεθνής πολιτική

    Η Φινλανδία θεωρεί πως η έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη θα βάλει νέα εμπόδια για την άμεση είσοδό της στο NATO

    • NewsRoom
    Πέκα Χάαβιστο, ΥΠΕΞ Φινλανδίας

    Πέκα Χάαβιστο, ΥΠΕΞ Φινλανδίας


    Η βομβιστική επίθεση της περασμένης εβδομάδας στην Κωνσταντινούπολη θα ενισχύσει τις ανησυχίες της Τουρκίας για την τρομοκρατία που έχει σχέσεις με Κούρδους, κάτι που θα επιφέρει συνέπειες στην προσπάθεια της Φινλανδίας και της Σουηδίας να εισέλθουν άμεσα στο NATO, ανέφερε ο Φινλανδός Υπουργό Εξωτερικών Pekka Haavisto.

    Οι αιτήσεις των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου αντιμετώπιζαν ήδη αντίσταση από την Τουρκία με το σκεπτικό ότι δεν καταστέλλουν επαρκώς τις κουρδικές ομάδες στις χώρες τους.

    Η φονική έκρηξη της 13ης Νοεμβρίου «αποδεικνύει ακόμη περισσότερο ότι η Τουρκία θέλει να εκφράσει αυτές τις ανησυχίες για την τρομοκρατία και αυτό αποδεικνύει, κατά κάποιον τρόπο, ότι είναι ένα πρόβλημα και στο εσωτερικό της χώρας», δήλωσε ο Haavisto το Σάββατο σε συνέντευξή του. «Είναι μια δυναμική που χρησιμοποιεί η Τουρκία και φυσικά έχει όλα τα δικαιώματα να θέσει αυτό το θέμα κατά τη διαδικασία του ΝΑΤΟ».

    Η Τουρκία πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον κουρδικών μαχητών στο Ιράκ και την Συρία τα ξημερώματα της Κυριακής, σε αντίποινα για την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη. Η Άγκυρα κατηγορεί την αυτονομιστική κουρδική ομάδα PKK, που εδρεύει στο Ιράκ, και τη θυγατρική της στη Συρία, PYD, ότι διέπραξαν την επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν έξι άτομα και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 80.

    Η Τουρκία υποστηρίζει πως τ PYD είναι απλώς μια προέκταση του PKK, το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το PKK έχει αρνηθεί την ευθύνη για την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, αν και οι τουρκικές Αρχές υποστήριξαν ότι αρκετοί ύποπτοι που συνελήφθησαν στη συνέχεια παραδέχτηκαν ότι συνδέονται με τους μαχητές.

    Η αεροπορική εκστρατεία έρχεται καθώς η Τουρκία συνεχίζει να επιμένει στην πλήρη συνεργασία της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην καταπολέμηση του PKK και των Κούρδων μαχητών στη Συρία και στην απέλαση «τρομοκρατών» πριν εγκρίνει τις προσπάθειές τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Και οι δύο χώρες έχουν επανειλημμένα καταδικάσει την τρομοκρατία και έχουν δηλώσει ότι δεν υποστηρίζουν τις κουρδικές ομάδες.

    Ο Haavisto αντιστάθηκε στην ομαδοποίηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο κουρδικό ζήτημα.

    «Η Σουηδία έχει μια πολύ μεγαλύτερη κουρδική μειονότητα» που προέρχεται «από την Τουρκία και άλλες χώρες της περιοχής και υπό αυτή την έννοια είναι πολιτικά πιο ορατή», είπε στη Μανάμα του Μπαχρέιν, στο περιθώριο της διάσκεψης ασφαλείας IISS.

    Ακόμα κι έτσι, η φινλανδική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει να ενωθεί μαζί με τη Σουηδία και μπορεί, αν θέλει, να καθυστερήσει την τελική έγκριση στο κοινοβούλιο της για να περιμένει τη γείτονά της.

    Η Τουρκία έχει αντιταχθεί στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από τότε που υπέβαλαν προσφορές τον Μάιο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μια συμφωνία που επετεύχθη στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο επέτρεψε στη διαδικασία να προχωρήσει και 28 από τους 30 συμμάχους έχουν επικυρώσει έκτοτε την είσοδό τους, με την Τουρκία και την Ουγγαρία ως τα εναπομείναντα κράτη.

    «Φυσικά εξαρτάται από τα κράτη μέλη που δεν έχουν επικυρώσει με ποια σειρά θα επικυρώσουν και ποιες είναι οι συνέπειες αυτού», είπε ο Haavisto. «Εμείς, φυσικά, ελπίζουμε ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Ουγγαρία θα επικυρώσουν και τις δύο χώρες ταυτόχρονα».

    Διαβάστε επίσης:

    Μακρόν: Η Ρωσία τροφοδοτεί την αντιγαλλική προπαγάνδα στην Αφρική – «Αρπακτική» η συμπεριφορά της

    Δένδιας: Αν η ρωσική εισβολή ήταν επιτυχής, τι θα εμπόδιζε τον πρόεδρο Ερντογάν να τη μιμηθεί

    Ένας Τούρκος στρατιώτης και 4 αστυνομικοί από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Συρία



    ΣΧΟΛΙΑ