• Διεθνής πολιτική

    Η Φινλανδία υποβάλλει επίσημο αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο

    Ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, επιβεβαίωσε ότι η χώρα του θα υποβάλει επίσημο αίτημα για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για ιστορική ημέρα


    Ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, επιβεβαίωσε ότι η χώρα του θα υποβάλει επίσημο αίτημα για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για ιστορική ημέρα.

    «Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο φινλανδός πρόεδρος, Σάουλι Νιινίστο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    «Σήμερα, εμείς, ο πρόεδρος και η επιτροπή εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, αποφασίσαμε από κοινού ότι η Φινλανδία θα υποβάλει αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Νιινίστο σε δημοσιογράφους στο προεδρικό μέγαρο του Ελσίνκι.

    Ο Νιινίστο τηλεφώνησε το Σάββατο στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να τον ενημερώσει για τα σχέδια της Φινλανδίας να ενταχθεί στη συμμαχία. Ο Πούτιν δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα έβλαπτε τις ρωσοφινλανδικές σχέσεις.

    «Εγώ, ή η Φινλανδία, δεν είμαστε γνωστοί για το ότι κρυβόμαστε και εξαφανιζόμαστε αθόρυβα πίσω από μια γωνία. Είναι καλύτερο να λέμε ευθέως αυτό που έχει ήδη ειπωθεί και στον ενδιαφερόμενο και αυτό ήθελα να κάνω», δήλωσε σχετικά με το τηλεφώνημά του με τον Πούτιν.

    Ο Νιινίστο είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με τις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει ο δεύτερος, για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όσον αφορά τη δράση «τρομοκρατών»’στις δύο αυτές χώρες, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

    Η Σουηδία αναμένεται επίσης να ακολουθήσει το παράδειγμα της Φινλανδίας, καθώς η δημόσια υποστήριξη για την ένταξη στη συμμαχία έχει αυξηθεί εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια, έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    Υπενθυμίζεται πως συνεχίζεται σήμερα (για 2η μέρα) η άτυπη σύνοδος των ΥΠΕΞ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο. Αντικείμενο της συνάντησης  είναι η μακροπρόθεσμη στρατηγική τους απέναντι στη Ρωσία (μετά την εισβολή της στην Ουκρανία), μαζί με τις  προοπτικές ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

    Η θέση της Γερμανίας

    Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, επισήμανε πως η Γερμανία έχει κάνει όλες τις προετοιμασίες για μια γρήγορη διαδικασία επικύρωσης σε περίπτωση που η Φινλανδία και η Σουηδία αποφασίσουν να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

    Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα ότι είναι αισιόδοξος πως οι ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μπορούν να αντιμετωπιστούν.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία σχετικά με τις ανησυχίες της όσον αφορά την ένταξή τους στη συμμαχία του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε καλό δρόμο, αφού και οι τρεις συναντήθηκαν το Σάββατο.

    Ο Ρουμάνος ομόλογός του Bogdan Aurescu δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μην χαθεί η δυναμική στην προώθηση της διαδικασίας ένταξης των σκανδιναβικών κρατών για να σταλεί ένα μήνυμα στη Ρωσία.

    Ο Καναδάς ελπίζει σε μια γρήγορη διαδικασία επικύρωσης αν η Φινλανδία και η Σουηδία αποφασίσουν να υποβάλουν αίτημα για την ένταξή τους στο NATO, δήλωσε σήμερα η Καναδή υπουργός Εξωτερικών, Μέλανι Τζολί.

    Διαβάστε επίσης

    Γερμανία: Φινλανδία και Σουηδία πρέπει να ενταχθούν με γρήγορες διαδικασίες στο ΝΑΤΟ



    ΣΧΟΛΙΑ