ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την ομπρέλα προστασίας της ΕΕ αναζητά η Γροιλανδία στην σκιά των απειλών Τραμπ για προσάρτηση της στις ΗΠΑ και των πιέσεων για την εκμετάλλευση των πολύτιμων σπάνιων γαιών της.
H υπουργός Εξωτερικών της χώρας Βίβιαν Μότζφελντ, από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για διπλωματικές επαφές, άφησε να εννοηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αναπτύξει τους πολυπόθητους ορυκτούς πόρους της σε αποκλειστική συνέντευξη στο politico, δήλωσε πως η χώρα της επιθυμεί να εμβαθύνει τους «διμερείς» δεσμούς με την ΕΕ και ξεχώρισε τα πολύτιμα ορυκτά της Γροιλανδίας ως τομέα για να ενώσουν τις δυνάμεις τους.
«Παίρνουν κάποια ψάρια από εμάς, και από την άλλη πλευρά έχουμε μια ελεύθερη αγορά, μπορούμε να εξάγουμε στην ΕΕ χωρίς επιπλέον κόστος», είπε. «Αλλά σήμερα, θέλουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας όχι μόνο με βάση την αλιεία, αλλά θέλουμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας και στα κρίσιμα ορυκτά και την ενέργειά μας».
«Αυτό έχει η Γροιλανδία, και ο υπόλοιπος κόσμος, οι χώρες με τις οποίες έχουμε παρόμοιες ιδέες, χρειάζονται ένα πιο πράσινο μέλλον, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», πρόσθεσε.
Θαμμένα βαθιά στο παγωμένο έδαφος της Γροιλανδίας βρίσκονται περίπου 40 από τα 50 κρίσιμα ορυκτά που οι ΗΠΑ θεωρούν ζωτικής σημασίας για την εθνική τους ασφάλεια. Οι πόροι, από το ουράνιο μέχρι τον γραφίτη, είναι κρίσιμοι για την κατασκευή και τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού — αν και τα αποθέματα της Γροιλανδίας είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητα και ανεκμετάλλευτα.
Ο ορυκτός πλούτος του νησιού σημαίνει ότι έχει την απάντηση σε «ένα πολύ βασικό ερώτημα» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ενισχυμένη συνεργασία με την ΕΕ», δήλωσε η Μότσφελντ.
«Φυσικά, θέλουμε να έχουμε συνεργασία με τις χώρες που έχουν παρόμοιο τρόπο σκέψης και η ΕΕ είναι ένας καλός εταίρος, μας αρέσουν», είπε.
Η πολιτικός από τη Γροιλανδία, η οποία συναντήθηκε με την Ύπατη Εκπρόσωπο Κάγια Κάλλας χθες κάλεσε μέλη της εκτελεστικής εξουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περιηγηθούν στο νησί. «Όλοι οι επίτροποι που θέλουν να έρθουν να μας επισκεφθούν είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτοι», είπε.
Η επίθεση στην κυβέρνηση Τραμπ
Παράλληλα, η Γροιλανδή υπουργός επιτέθηκε στην κυβέρνηση Τραμπ για τις ειδήσεις περί κατασκοπείας των ΗΠΑ στη Γροιλανδία, μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal την περασμένη εβδομάδα ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν λάβει εντολή να συλλέξουν πληροφορίες για το νησί.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Λαρς Λέκε Ράσμουσεν κάλεσε στη συνέχεια τον Αμερικανό πρέσβη για να υποβάλει διαμαρτυρία και να απαιτήσει απαντήσεις.
«Υποτίθεται ότι είμαστε φίλοι. Είμαστε σύμμαχοι. Οι σύμμαχοι δεν κάνουν τέτοια πράγματα», δήλωσε η Μότζφελντ. «Η κατάσταση είναι καινούργια για εμάς και καινούργια για τον υπόλοιπο κόσμο, επειδή δεν το κάνεις… αυτό στον σύμμαχό σου».
Οι φερόμενες μυστικές δραστηριότητες αποτελούν το τελευταίο κεφάλαιο μιας αμερικανικής εκστρατείας πίεσης που ξεκίνησε με την άρνηση του Τραμπ να αποκλείσει την απόκτηση της Γροιλανδίας με στρατιωτική βία, και η οποία οδήγησε στην αποστολή του μεγαλύτερου γιου του προέδρου και αντιπροέδρου Τζ. Ντ. Βανς στο νησί.
«Είναι απειλή από τη στιγμή που αρχίζεις να μιλάς για στρατιωτική κατοχή», είπε ο Μότζφελντ όταν ρωτήθηκε αν η επιθετική στάση του Τραμπ αποτελεί αξιόπιστο κίνδυνο για τη Γροιλανδία. «Φυσικά και μπορούν να έρθουν να μας επισκεφτούν… και επιθυμούμε εδώ και καιρό να έχουμε μεγαλύτερη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες… Αλλά με διαφορετική ρητορική, με αξιόπιστο τρόπο».
Ο Τραμπ έχει επικαλεστεί τις αντιπαλότητες με τη Ρωσία και την Κίνα για την υπεροχή στην Αρκτική ως λόγους για την επιθυμία για τη Γροιλανδία και έχει δηλώσει ότι η ανάληψη της ιδιοκτησίας του νησιού από την Αμερική ήταν ζωτικής σημασίας τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τη «διεθνή ασφάλεια».
Η Ουάσινγκτον είχε κάποτε μερικές δωδεκάδες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Γροιλανδία, αλλά τώρα έχει μόνο μία, τη Διαστημική Βάση Πιτουφίκ, που βρίσκεται στο παγωμένο βορρά του νησιού.
Η Μότζφελντ δήλωσε ότι ήταν ανοιχτή στο να υπάρχουν περισσότερες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της Γροιλανδίας και περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις στον νεοσύστατο μεταλλευτικό τομέα της Γροιλανδίας — απλώς όχι σε μια εξαγορά.
«Η ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών είναι και δική μας ασφάλεια. Έχουμε τα ίδια συμφέροντα», είπε. «Και σύμφωνα με την αμυντική μας συμφωνία, είναι ήδη δυνατό να χτίσουμε περισσότερες βάσεις ή, αν θέλετε, να επενδύσουμε στην εξόρυξη μας, είναι ήδη δυνατό. Αλλά αυτό που δεν είναι δυνατό είναι να μας αγοράσουν».
Η Γροιλανδία ήταν κάποτε μέρος της ΕΕ, αλλά αποσύρθηκε μετά από δημοψήφισμα το 1985 — ωστόσο, οι Βρυξέλλες υπήρξαν ένας αξιόπιστος εταίρος σε «δύσκολες εποχές», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών
«Έχουμε δει την ΕΕ να υποστηρίζει τη Γροιλανδία», είπε. «Η συνεργασία μας με την ΕΕ είναι σημαντική και σήμερα είναι πιο σημαντική από ποτέ… Η σημερινή κατάσταση απαιτεί να σταθούμε ενωμένοι».
Τα ορυκτά της Γροιλανδίας
Θαμμένα βαθιά στο παγωμένο έδαφος της Γροιλανδίας βρίσκονται περίπου 40 από τα 50 κρίσιμα ορυκτά που οι ΗΠΑ θεωρούν ζωτικής σημασίας για την εθνική τους ασφάλεια.
Με τα τεράστια αυτά αποθέματα σπάνιων γαιών και τη στρατηγική της θέση στην Αρκτική, η Γροιλανδία – μια αυτοδιοικούμενη δανική περιοχή με πληθυσμό περίπου 60.000 κατοίκων – έχει γίνει ένας ολοένα και πιο σημαντικός γεωπολιτικός παράγοντας, του οποίου το παγκόσμιο προφίλ έχει αναβαθμιστεί χάρη στις επιθετικές κινήσεις του Τραμπ.
Διαβάστε επίσης:
Εθνική Τράπεζα: Αποκωδικοποιώντας τα οφέλη ESG δράσεων για τις ΜμΕ – Τα οφέλη και οι ευκαιρίες
Μαρλίν Ντιμά – Ρεκόρ για την ακριβότερη γυναίκα καλλιτέχνιδα
Πόλεμος Ουκρανίας: Σήμερα οι συνομιλίες ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη μετά την χθεσινή αναβολή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ζελένσκι: Συνάντηση στα Τίρανα με τους Ευρωπαίους ηγέτες – «Αυξημένη πίεση» στην Ρωσία
- Χάγη: Καταγγελία για σεξουαλική ανάρμοστη συμπεριφορά κατά του εισαγγελέα του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν
- ΗΠΑ: Αναπάντεχη άνοδος στις τιμές εισαγωγών τον Απρίλιο
- Κικίλιας από Σπέτσες: Μείωση έως και 32% των τιμών των εισιτηρίων για την ελληνική οικογένεια
