• Διεθνής πολιτική

    Γκαντς – Ακάρ: «Το Ισραήλ διατηρεί ισχυρές συνεργασίες με την Ελλάδα»

    • NewsRoom


    Η επιχείρηση “ξεπάγωμα” των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων συνεχίστηκε με την επίσκεψη του Μπένι Γκαντζ στην Τουρκία, με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ να στέλνει ωστόσο το μήνυμα ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι φίλες χώρες και το Τελ Αβίβ διατηρεί ισχυρές συνεργασίες μαζί τους.

    “Ενώ διατηρούμε ισχυρές συνεργασίες με τους φίλους μας στην Ελλάδα, την Κύπρο και τις χώρες του Κόλπου, οι δεσμοί μας με την Τουρκία έχουν επίσης στραφεί σε θετική κατεύθυνση”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκαντζ.

    Τι ανέφερε ο Ισραηλινός ΥΠΑΜ

    “Στην πραγματικότητα, μπορούμε να χτίσουμε γέφυρες και να μειώσουμε τις συγκρούσεις προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών. Για να προχωρήσουμε, πρέπει να υιοθετήσουμε μια συνεπή, θετική προσέγγιση διατηρώντας ανοιχτό διάλογο στις σχέσεις μας”, τόνισε.

    Όπως ανέφερε, “έδωσα εντολή στην ομάδα μου να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για να ενισχυθεί το έργο μας, όπως συμφωνήθηκε στις συζητήσεις μας”.

    “Υπάρχουν συμμαχίες και ανησυχητικές απειλές, μία από τις οποίες είναι το Ιράν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος του κοινού μας φίλου, των ΗΠΑ, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της παγκόσμιας σταθερότητας”, πρόσθεσε ο Ισραηλινός ΥΠΑΜ.

    Τι ανέφερε ο Ακάρ

    Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ τόνισε ότι “ως Τουρκία, η ανάπτυξη των σχέσεων και της συνεργασίας μας με το Ισραήλ, ειδικά σε τομείς όπως η άμυνα, η ασφάλεια και η ενέργεια, θα οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις σχετικά με την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και θα συμβάλει σημαντικά”.

    Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την εν εξελίξει αποκατάσταση των διμερών σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας, και υπογράμμισε την “ευαισθησία της Τουρκίας στο θέμα της Παλαιστίνης”.

    Σημειώνοντας ότι είχαν μια παραγωγική συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, ο Χουλουσί Ακάρ είπε, “τους έχουμε εκφράσει πολύ ξεκάθαρα τις πολιτικές μας, τις απόψεις, τις εκτιμήσεις και τις ευαισθησίες μας. Ανταλλάξαμε απόψεις για το τι μπορεί να γίνει ιδιαίτερα όσον αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη της σταθερότητας, της συνεργασίας και της ασφάλειας στην περιοχή μας”. Ο Μπένι Γκαντζ είχε συνάντηση και με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.



    ΣΧΟΛΙΑ