• Διεθνής πολιτική

    Γερμανία: Παραμένει το προβάδισμα Σοσιαλδημοκρατών και Σολτς στις δημοσκοπήσεις

    • NewsRoom
    Γερμανία

    Όλαφ Σολτς


    Στη σκιά των κρίσιμων ομοσπονδιακών εκλογών, την Κυριακή διεξάγονται στη Γερμανία εκλογές και σε δύο από τα ομόσπονδα κρατίδια, το Βερολίνο και το Μεκλεμβούργο – Πομερανία. Και στα δύο αναμένεται ήττα της Χριστιανικής Ένωσης.

    Στο Βερολίνο, όπου κυβερνά συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών(SPD) – Πρασίνων – Αριστεράς, με Δήμαρχο – Κυβερνήτη τον Μίχαελ Μούλερ (SPD), έχει σοβαρές πιθανότητες να παραμείνει το ίδιο σχήμα, αν και οι Πράσινοι φιλοδοξούν αυτή τη φορά να τερματίσουν πρώτοι. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το SPD προηγείται με 24% και ακολουθούν οι Πράσινοι με 18%, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) με 16%, η Αριστερά με 13%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 10% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 7%. Επικεφαλής υποψήφια του SPD είναι η Φραντσίσκα Γκίφαϊ, πρώην ομοσπονδιακή υπουργός Οικογένειας, η οποία είχε αποχωρήσει από τη θέση της έπειτα από σκάνδαλο για λογοκλοπή στο διδακτορικό της.

    Στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, την εκλογική περιφέρεια της ‘Αγγελα Μέρκελ, η σημερινή σοσιαλδημοκράτης (SPD) Πρωθυπουργός Μανουέλα Σβέσιγκ διατηρεί σημαντικό προβάδισμα και βαδίζει προς ξεκάθαρη επικράτηση. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το SPD εξασφαλίζει 39%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η AfD με 18%. Ακολουθούν το CDU με 13%, η Αριστερά με 11%, το FDP με 8% και οι Πράσινοι με 5%, παλεύοντας για την είσοδό τους στο τοπικό κοινοβούλιο.

    Σημαντικό ρόλο στη θετική για την κυρία Σβέσιγκ δημοσκοπική εικόνα έχουν διαδραματίσει μεταξύ άλλων οι καλές επιδόσεις της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τόσο σε ό,τι αφορά τα προληπτικά μέτρα όσο και τη διαδικασία εμβολιασμού.

    Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    Γερμανοί εκατομμυριούχοι μεταφέρουν χρήματα στην Ελβετία πριν από τις εκλογές
    Τα απρόοπτα μιας περιοδείας: Όταν η Μέρκελ δέχτηκε επίθεση από… παπαγαλάκι (pic)



    ΣΧΟΛΙΑ