• Πολιτική

    Γερμανοί εκατομμυριούχοι μεταφέρουν χρήματα στην Ελβετία πριν από τις εκλογές

    • NewsRoom


    Γερμανοί εκατομμυριούχοι μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία τους στην Ελβετία, φοβούμενοι μια πολιτική στροφή προς τα αριστερά στις εκλογές της Κυριακής, λένε στο Reuters τραπεζίτες και νομικοί που ειδικεύονται σε θέματα φορολογίας.

    Εάν υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας του SPD με την Αριστερά και το κόμμα των Πρασίνων, μπορεί να επανέλθει στην πολιτική ατζέντα ο φόρος μεγάλου πλούτου και ο φόρος κληρονομιάς.

    «Για τους σούπερ πλούσιους αυτό είναι πολύ κρίσιμο» λέει δικηγόρος με γραφείο στην Γερμανία, που όμως έχει επεκτείνει την δραστηριότητά του στην Ελβετία. «Έχει σημάνει συναγερμός στις επιχειρηματικές οικογένειες» λέει ο ίδιος.

    Αυτό αποδεικνύει πως ακόμη και σήμερα πολλοί πλούσιοι βλέπουν την Ελβετία ως ένα ελκυστικό μέρος για να «παρκάρουν» τον πλούτο τους, κι αυτό παρά τις προσπάθειες της χώρας να διαλύσει την εικόνα του ασφαλούς φορολογικού παραδείσου για δισεκατομμυριούχους.

    Καμία χώρα δεν έχει περισσότερα υπεράκτια περιουσιακά στοιχεία από την Ελβετία και οι εισροές μάλιστα ενισχύθηκαν το 2020, προς όφελος μεγάλων τραπεζών όπως η UBS, η Credit Suisse και η Julius Baer.

    Οι γεωπολιτικές εντάσεις και η πανδημία έκαναν πολύ ελκυστική την πολιτική σταθερότητα της Ελβετίας.

    Τα στοιχεία δείχνουν πως οι καταθέσεις από γερμανικά νοικοκυριά και εταιρείες σε ελβετικές τράπεζες αυξήθηκαν κατά 5 δισ. δολάρια, φτάνοντας τα 37,5 δισεκατομμύρια στο α’ τετράμηνο του 2021. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται μετοχές, ομόλογα και άλλα τραπεζικά προϊόντα.

    «Θέλουν διέξοδο»

    Κορυφαίος Ελβετός τραπεζίτης δήλωσε: «Γνωρίζω Γερμανούς επιχειρηματίες που θέλουν να έχουν μια διέξοδο εκτός Γερμανίας εάν τα πράγματα πάνε πολύ… αριστερά».

    Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ψαλίδα μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών μειώνεται.

    Το SPD θέλει να επανεισάγει έναν φόρο μεγάλου πλούτου και φόρο κληρονομιάς, ενώ οι Πράσινοι -πιθανοί συγκυβερνήτες του SPD- θέλουν πιο μεγάλους φόρους στις περιουσίες.

    Παρόλο που και οι δύο οραματίζονται αύξηση του φόρου εισοδήματος για τους μεγαλύτερους εισοδηματίες, ένας φόρος στα περιουσιακά στοιχεία θα συγκεντρώσει πολύ περισσότερα χρήματα, είπε ο ίδιος νομικός.

    Πάντως, η απλή μεταφορά χρημάτων σε έναν ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό δεν βοηθά πλέον.

    Έπειτα από πολύ μεγάλη διεθνή πίεση, οι Ελβετοί μοιράζονται πλέον όλα τα στοιχεία με τις φορολογικές αρχές των χωρών των πελατών τους.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γερμανικές εκλογές: Στις δύο μονάδες η διαφορά μεταξύ SPD και CDU/CSU

    Κλείσιμο πρατηρίων καυσίμων στη Βρετανία λόγω προβλημάτων παράδοσης

     



    ΣΧΟΛΙΑ