ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Όπως είπε η καγκελάριος την περασμένη εβδομάδα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε ανταλλαγή απόψεων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και για το θέμα του Nord Stream 2. Αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν», δήλωσε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έπειτα από σχετικά δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου.
Μεταξύ άλλων, το Bloomberg και η Wall Street Journal ανέφεραν, επικαλούμενοι πηγές στο Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον, ότι επιτεύχθηκε συμφωνία ΗΠΑ-Γερμανίας για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. Κατά συνέπεια, η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία θα μπορούσε να ανακοινωθεί σήμερα.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται να έχει εγκαταλείψει την αντίθεσή της στον αγωγό, δηλαδή τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Κατόπιν τούτου, η Γερμανία και οι ΗΠΑ θα επενδύσουν στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ουκρανία. Και οι δύο χώρες ήθελαν επίσης να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να εισπράττει τα τέλη διέλευσης φυσικού αερίου με προέλευση τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές για τον σχεδόν ολοκληρωμένο αγωγό, αλλά υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπήρχαν σημάδια εκτόνωσης της διαμάχης με τη Γερμανία. Αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έχουν δηλώσει πάντως ότι ενδεχομένως να έχει βρεθεί λύση με τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τον Αύγουστο.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν και η καγκελάριος Μέρκελ κατέστησαν σαφές στην Ουάσιγκτον την περασμένη Πέμπτη ότι συνεχίζουν να έχουν διαφορετικές απόψεις για τον αγωγό Nord Stream 2. Ο Μπάιντεν προειδοποίησε τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει τους ενεργειακούς της πόρους ως “όπλο” ή ως μέσον πολιτικής πίεσης κατά των γειτόνων όπως η Ουκρανία.
Η καγκελάριος Μέρκελ με τη σειρά της τόνισε ότι ο αγωγός Nord Stream 2 είναι ένα επιπλέον έργο και όχι εναλλακτική λύση για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας: «Για μας η Ουκρανία ήταν, είναι και θα παραμείνει χώρα διέλευσης για το φυσικό αέριο. Οτιδήποτε άλλο θα δημιουργούσε πολύ υψηλές εντάσεις. Διαβεβαιώνω ότι θα αντιδράσουμε εάν η Ρωσία δεν τηρήσει το δικαίωμα της Ουκρανίας για διέλευση αερίου».
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Παναγιωτόπουλος για αγορά Rafale: Η δύναμη πυρός της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πολλαπλασιάζεται
Γερμανία: Mονόπλευρα βήματα από την Τουρκία κάθε άλλο παρά βοηθούν
Coca-Cola: Απογειώθηκαν τα αποτελέσματα με την άρση των lockdown
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- UBS για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ο δρόμος προς τα 55 ευρώ περνά από Αττική και Εγνατία Οδό
- Χρηματιστήριο: Κορυφώνονται οι επαφές για την εισαγωγή ναυτιλιακών, ετοιμάζεται IPO για 250-300 εκατ. ευρώ και το δέλεαρ των ομολογιακών
- Metlen: NBG Securities και Citi βλέπουν επιστροφή στην ανάπτυξη – Τιμές στόχοι έως 58 ευρώ
- Θα το απολαμβάνει και ο… Μαραντόνα από εκεί ψηλά! Επένδυση 200 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του γηπέδου της Νάπολι
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.