• Διεθνής πολιτική

    Σουηδία: Εντός της εβδομάδας η απόφαση του εισαγγελέα για τις εκρήξεις στον Nord Steam

    • NewsRoom
    Nord Stream


    Ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την έρευνα από πλευράς της Σουηδίας για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream το 2022 σχεδιάζει να ανακοινώσει μια απόφαση εντός της εβδομάδας για το αν θα αποσύρει την υπόθεση, θα απαγγείλει κατηγορίες ή θα ζητήσει να τεθεί κάποιος υπό κράτηση, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του.

    Οι υποθαλάσσιοι αγωγοί Nord Stream που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία ανατινάχθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022. Έκτοτε, έγιναν έρευνες από διάφορες πλευρές, ωστόσο δεν είχαν καταλήξει σε οριστικό και ασφαλές συμπέρασμα για την πηγή που τις προκάλεσε.

    Αρκετοί δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρθηκαν στις διαρροές των Nord Stream ως «σκόπιμες πράξεις δολιοφθοράς», προερχόμενες από τη Μόσχα, χωρίς όμως να μπορούν να επαληθεύσουν με σαφήνεια ότι οι «επιθέσεις» αυτές οφείλονται σε ρωσική εμπλοκή.

    Η Δανία επιβεβαίωσε- μέσω φωτογραφικών ντοκουμέντων- πως τον Απρίλιο του 2023 ένα ρωσικό σκάφος SS-750 βρέθηκε κοντά στη θέση των σαμποταρισμένων αγωγών Nord Steam.

    Από την πλευρά τους, πηγές των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν στην εφημερίδα Times λίγο μετά τις εκρήξεις ότι η Ρωσία φέρεται να βρίσκεται πίσω από την επίθεση, ενώ ορισμένοι Γερμανοί ερευνητές τις συνέδεσαν με την Ουκρανία, κατηγορώντας ένα πλήρωμα Ουκρανών για τη διενέργεια του σαμποτάζ. Η Ουκρανία, από την πλευρά της, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη.

    Στο μεταξύ, πηγές εξέφρασαν στη WSJ την πίστη ότι η επίθεση ξεκίνησε από την Πολωνία, προσθέτωντας πως η πολωνική κυβέρνηση δίστασε να παράσχει πληροφορίες στους ερευνητές και απέκρυψε άλλα στοιχεία.

     Παράλληλα, πάντως, αναγνώρισαν ότι δεν υπήρχαν συγκεκριμένα στοιχεία που να συνδέουν την πολωνική κυβέρνηση ή αξιωματούχους με τις εκρήξεις, σημειώνοντας πως η διστακτικότητα των πολωνικών αρχών να συνεργαστούν με την έρευνα αποτελούσε πηγή υποψίας.

    Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    ΕΕ-IFC: Μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων €500 εκατ. για ανασυγκρότηση της Ουκρανίας

    Μπλίνκεν: Έφτασε στη Σαουδική Αραβία, πρώτο σταθμό της νέας περιοδείας του στη Μέση Ανατολή

    Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί σε ρωσικό πλήγμα στη Χερσώνα



    ΣΧΟΛΙΑ