Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία διατηρεί σαφές προβάδισμα σε νέα δημοσκόπηση, την ώρα που τα ποσοστά του κυβερνητικού συνασπισμού και η αποδοχή του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Παράλληλα, ενόψει της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών απορρίπτει τα σενάρια αύξησης των ορίων ηλικίας.

1

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των RTL και n-tv, η AfD συγκεντρώνει 27%, υποχωρώντας κατά μία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά παραμένοντας στην πρώτη θέση. Η Χριστιανική Ένωση CDU/CSU ακολουθεί με 22%, ενώ οι Πράσινοι ενισχύονται στο 15%. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα παραμένει στο 12%, όπως και η Αριστερά στο 11%.

Στο ερώτημα ποιο κόμμα θεωρείται ικανότερο να διαχειριστεί τα προβλήματα της Γερμανίας, το 13% των ερωτηθέντων επιλέγει την AfD, έναντι 12% που δείχνει την Ένωση. Ωστόσο, η πλειονότητα των πολιτών εμφανίζεται απογοητευμένη από το σύνολο του πολιτικού συστήματος, καθώς το 55% εκτιμά ότι κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απαιτούμενη ικανότητα.

Τα χαμηλά ποσοστά των CDU/CSU αντανακλώνται και στην εικόνα του Φρίντριχ Μερτς. Μόλις το 14% δηλώνει ικανοποιημένο από το έργο του καγκελάριου, ενώ το 84% εκφράζει δυσαρέσκεια. Ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του CDU, ικανοποίηση δηλώνει μόνο το 44%.

Η απαισιοδοξία αποτυπώνεται και στις εκτιμήσεις για την οικονομία. Μόνο το 14% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι οικονομικές συνθήκες στη Γερμανία θα βελτιωθούν τα επόμενα χρόνια, ενώ το 67% προβλέπει επιδείνωση.

Ως σημαντικότερο πολιτικό ζήτημα της εβδομάδας, το 36% αναδεικνύει την κατάσταση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το 31% την οικονομική δυσπραγία, το 26% τη σύγκρουση ΗΠΑ – Ιράν και το 18% τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ενόψει της παρουσίασης των προτάσεων της κυβερνητικής επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η δημοσκόπηση καταγράφει έντονη ανησυχία και σαφή αντίθεση στην αύξηση των ορίων ηλικίας. Το 79% των ερωτηθέντων θεωρεί μη λογική την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 67 στα 70 έτη, ενώ μόλις το 20% δηλώνει ότι θα συμφωνούσε με ένα τέτοιο μέτρο. Στα πρώην ανατολικά κρατίδια, η αντίθεση φτάνει το 89%.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γερμανικών Ενώσεων Εργοδοτών, Ράινερ Ντούλγκερ, δήλωσε στο δίκτυο RND ότι μια τέτοια παρέμβαση «μπορεί να μην είναι δημοφιλής, αλλά είναι απαραίτητη». Αντίθετα, ο πρόεδρος της πτέρυγας των εργαζομένων του CDU, Ντένις Ράντκε, χαρακτήρισε την αύξηση του ορίου ηλικίας «λάθος βήμα», τονίζοντας ότι πολλοί εργαζόμενοι με σωματικά απαιτητικά επαγγέλματα δεν έχουν ρεαλιστική δυνατότητα να εργαστούν έως τα 70.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί τελικά η αύξηση των ορίων ηλικίας, ο Ράντκε ζήτησε βελτιώσεις στη σύνταξη μειωμένης ικανότητας βιοπορισμού, ώστε να προστατευθούν όσοι δεν μπορούν να παραμείνουν στην εργασία λόγω προβλημάτων υγείας.

Διαβάστε επίσης 

Σφοδρή επίθεση ΠΑΣΟΚ σε Τσίπρα: Με το όνομα ΕΛΑΣ, πιστοποίησε πόσο παλιό είναι αυτό που πολυδιαφημίζεται εδώ και μήνες ως «νέο»

Κυβερνητικές πηγές για Τσίπρα: Τόση επικοινωνία και διαφήμιση για να εμφανισθεί ξανά το ίδιο αμετανόητος

Ισραήλ: Εντολή για εκκένωση 20 χωριών στον νότιο Λίβανο