ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ως ανεπαρκές χαρακτήρισε η γερμανική κυβέρνηση το νέο σύστημα διανομής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο διαχειρίζεται ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Ανθρωπιστικό Ίδρυμα για Γάζα (GHF).
«Κατά την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης, είναι πλέον προφανές πως (σ.σ. ο νέος μηχανισμός διανομής υπ’ ευθύνη του GHF) δεν φθάνει στον άμαχο πληθυσμό επαρκώς και δεν δρα τηρώντας τις ανθρωπιστικές αρχές», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο απαντώντας σε ερώτηση εξ ονόματος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων. Το κείμενο της απάντησης περιήλθε στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου.
Το GHF, οργανισμός με αδιαφανή χρηματοδότηση, υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, άρχισε τη δραστηριότητά του τον Μάιο, έπειτα από δυο μήνες απαγόρευσης της εισόδου βοήθειας στον θύλακο. Διανέμει τρόφιμα σε μικρό αριθμό αυστηρά φυλασσόμενων κέντρων διανομής στον ερειπωμένο από 21 μήνες πολέμου παλαιστινιακό θύλακο.
Έχουν καταγραφτεί πολυάριθμα πολύνεκρα επεισόδια κοντά σε κέντρα διανομής. Ο ισραηλινός στρατός κατηγορείται πως σκότωσε κάπου 900 ανθρώπους που περίμεναν για να πάρουν βοήθεια.
Οι αρχές του Ισραήλ λένε πως ο νέος μηχανισμός διανομής σχεδιάστηκε ώστε να μην «κλέβει» την ανθρωπιστική βοήθεια το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, στην εξουσία στον θύλακο από το 2007. Επικριτές της πολιτικής του ωστόσο κατηγορούν την κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου πως εργαλειοποιεί την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιτύχει στόχους του πολέμου που διεξάγει.
Ως τον Μάιο ο ΟΗΕ διαχειριζόταν κάπου 400 κέντρα διανομής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας για να εξυπηρετούνται οι δύο και πλέον εκατομμύρια κάτοικοι του παραθαλάσσιου θυλάκου υπό πολιορκία.
Σύμφωνα με τη γερμανική διπλωματία, δεν υπάρχει καμιά χρηματοδότηση του Βερολίνου στο GHF. Δεν προβλέπεται επίσης καμιά λήψη αποφάσεων για το ενδεχόμενο χρηματοδότησής του.
Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας χαρακτηρίζεται καταστροφική έπειτα από σχεδόν δυο χρόνια πολέμου. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται στα πρόθυρα λιμοκτονίας, εκατοντάδες χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένοι στερούνται τις πιο βασικές υπηρεσίες.
Η έφοδος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, το έναυσμα του πολέμου, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.219 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί εκείνη την ημέρα, στον παλαιστινιακό θύλακο απομένουν 49, όμως 27 από αυτούς έχουν κηρυχτεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Το Ισραήλ ορκίστηκε να καταστρέψει τη Χαμάς και στη Λωρίδα της Γάζας τουλάχιστον 58.895 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στις ισραηλινές ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έκτοτε, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.
Διαβάστε επίσης:
Ρωσία: Μεγάλη ουκρανική επίθεση με drones προκαλεί χάος στα αεροδρόμια της Μόσχας
ΗΠΑ: Μειώνεται η υποστήριξη στην πολιτική του Τραμπ για τη μετανάστευση – Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση
Ιράν: Επιβεβαιώνει νέες συνομιλίες με τους Ευρωπαίους για το πυρηνικό του πρόγραμμα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τσουκαλάς: «Αμετανόητοι, κυνικοί και επικίνδυνοι – Η χώρα χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή»
- Ιράν: Συζήτηση με Ρωσία και Κίνα για τον κίνδυνο επαναφοράς των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης
- Κρήτη: Φωτιά εκδηλώθηκε κοντά σε σπίτια στην περιοχή Βιγλιά Ιεράπετρας
- Μέτρα προστασίας από τον καύσωνα – Συστάσεις προς τους πολίτες και ειδικά τις ευάλωτες ομάδες
