ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με επιφύλαξη αντιμετώπισε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας το αποτέλεσμα των χθεσινών συνομιλιών στο Μαρ-α-Λάγκο, υπογραμμίζοντας την απόσταση ανάμεσα στις δηλώσεις που αποδίδονται στον Βλαντίμιρ Πούτιν και στις ρωσικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας την περίοδο των Χριστουγέννων.
«Η διπλωματική προσπάθεια συνεχίζεται (…) Εκφράζουμε την εκτίμησή μας για τη δέσμευση του προέδρου Τραμπ στην επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης στην Ουκρανία, με πλήρη σεβασμό στην ουκρανική κυριαρχία και στην ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Σεμπάστιαν Χίλε.
Τόνισε, ωστόσο, ότι «είναι ξεκάθαρο πως η ευθύνη για τον τερματισμό του πολέμου βαραίνει τη Μόσχα». Όπως σημείωσε, «υπάρχει εμφανής αντίφαση μεταξύ όσων φέρεται να δηλώνει ο Ρώσος ηγέτης και των επιθέσεων που εξαπολύθηκαν κατά της Ουκρανίας τα Χριστούγεννα».
Ο κ. Χίλε αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των εγγυήσεων ασφαλείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι πριν από οποιαδήποτε ενδεχόμενη ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, πρέπει να πληρούνται βασικές προϋποθέσεις: η ύπαρξη συμφωνίας ειρήνης και η παροχή ουσιαστικών, τόσο νομικών όσο και υλικών, εγγυήσεων ασφαλείας προς την Ουκρανία από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους. Η γερμανική κυβέρνηση, πρόσθεσε, αναγνωρίζει τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της Ρωσίας, η οποία καλείται να τερματίσει τον πόλεμο και να συμβάλει σε μια δίκαιη ειρήνη.
Την ανάγκη εντατικοποίησης της διεθνούς πίεσης προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμαναν οι Πράσινοι. «Είναι ο επιτιθέμενος. Είναι εκείνος που διεξάγει αυτόν τον πόλεμο και προκαλεί ανυπολόγιστη οδύνη στον ουκρανικό λαό», δήλωσε στο AFP η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Μπρίτα Χάσελμαν. Όπως ανέφερε, η Ουκρανία είναι εκείνη που επιδιώκει τον τερματισμό του πολέμου, είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις και διατεθειμένη να αναλάβει ευθύνες, κάτι που –όπως τόνισε– κατέστησε εκ νέου σαφές ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο. Παρά τις επώδυνες προτάσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η Ουκρανία ως χώρα που δέχθηκε επίθεση, ο Πούτιν συνεχίζει, σύμφωνα με την ίδια, τους βομβαρδισμούς με αμείωτη σφοδρότητα. «Δεν είναι διατεθειμένος ούτε για κατάπαυση του πυρός, πόσο μάλλον για ουσιαστικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, μόνο εκείνος μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης
Πούτιν: Τροποποιεί τη νομοθεσία για να αγνοεί η Ρωσία τις αποφάσεις διεθνών ποινικών δικαστηρίων
TREK Development: Πώληση 375.000 μετοχών από τον Κωνσταντίνο Παπαπολύζο και την Μελίνα Λαζαροπούλου
Prodea: «Πράσινο φως» για διάθεση περιουσιακών στοιχείων άνω του 51% της αξίας ενεργητικού