Διεθνής πολιτική

Γερμανία: Δεν έχουμε λάβει πολωνικό αίτημα για την παράδοση Leopard 2 στην Ουκρανία

  • NewsRoom
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ


Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη αίτημα για την έγκριση παράδοσης αρμάτων μάχης γερμανικής κατασκευής Leopard στην Ουκρανία από συμμάχους, δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς πάντως να αποκλείσει το ενδεχόμενο υποβολής και έγκρισης τέτοιου αιτήματος.

«Δεν υπάρχει ακόμη αίτημα από την πολωνική κυβέρνηση. Οι ανακοινώσεις στον Τύπο δεν αποτελούν επίσημο αίτημα», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ, αναφερόμενος σε σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, ότι η χώρα του προτίθεται να ζητήσει από τη Γερμανία άδεια προκειμένου να παραδώσει στην Ουκρανία άρματα μάχης Leopard που διαθέτουν οι πολωνικές ένοπλες δυνάμεις.

Από τα συμβόλαια πώλησης των γερμανικών εξοπλιστικών συστημάτων προβλέπεται ότι η μεταπώληση ή διάθεσή τους σε τρίτη χώρα πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί από το Βερολίνο.

«Υπάρχουν διαδικασίες για αυτό και αυτές θα τηρηθούν. Όταν υποβληθεί σχετικό αίτημα από την Πολωνία, ξεκινά η διαδικασία», δήλωσε ο κ. Χέμπεστραϊτ, απέφυγε ωστόσο να απαντήσει πόσο θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία.

Η Γερμανία «δεν είναι απομονωμένη στο θέμα της παράδοσης των Leopard 2, κάποιες χώρες είναι υπέρ, κάποιες άλλες κατά», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν αποκλείει την παράδοση, αλλά δεν έχει ληφθεί απόφαση για κάτι τέτοιο». «Είμαστε τεράστιοι υποστηρικτές της Ουκρανίας, εξακολουθεί ωστόσο να υπάρχει ανάγκη συζήτησης για την παράδοση των Leopard 2 και θα πάρουμε αυτόν τον χρόνο», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα φημολογούμενα προβλήματα που έχει προκαλέσει στις σχέσεις με τις ΗΠΑ η επιφυλακτικότητα της Γερμανίας στο θέμα των Leopard 2, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο, «ούτε ως προς την ουσία ούτε ως προς την υποτιθέμενη ένταση». Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ «είναι συνεχείς και εποικοδομητικές, ανταλλάσσουμε απόψεις με σαφήνεια και ο καγκελάριος εξακολουθεί να υποστηρίζει τον πολύ στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ», ανέφερε.

Στην ίδια γραμμή τοποθετήθηκε και ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Λαρς Κινγκμπάιλ, τονίζοντας ότι τα Leopard μπορούν να παραδοθούν από άλλες χώρες στην Ουκρανία μόνο με γερμανική άδεια. «Υπάρχει μια ξεκάθαρη διαδικασία και θα πρέπει να ακολουθηθεί», δήλωσε, αναφερόμενος σε προγενέστερη τοποθέτηση της πολωνικής ηγεσίας σχετικά με παράδοση των αρμάτων μάχης και χωρίς τη γερμανική έγκριση.

Διαφορετικά τοποθετήθηκε ο αρμόδιος των Πρασίνων για θέματα εξωτερικής πολιτικής Άντον Χοφράιτερ, ο οποίος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Phoenix δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «έχει πλήξει τη φήμη της Γερμανίας», καθυστερώντας την παράδοση των αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. «Έχουμε προκαλέσει σημαντική ζημιά, ειδικά στην ανατολική και στην κεντρική Ευρώπη, αλλά και σε άλλες χώρες και τώρα και διεθνώς», πρόσθεσε ο κ. Χοφράιτερ.

«Κάνουμε πολλά και για αυτό είναι ακόμη πιο τραγικό το γεγονός ότι με αδέξιους χειρισμούς σε επιμέρους τομείς -παρότι κάνουμε τόσα πολλά- καταστρέψαμε σε μεγάλο βαθμό τη φήμη μας», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Χρειαζόμαστε πολλές εκατοντάδες άρματα μάχης για να ανακτήσουμε εδάφηΣΧΟΛΙΑ