Διεθνής πολιτική

Ουκρανία: Χρειαζόμαστε πολλές εκατοντάδες άρματα μάχης για να ανακτήσουμε εδάφη

  • NewsRoom
Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ουκρανός πρόεδρος

Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ουκρανός πρόεδρος


Πολλές εκατοντάδες άρματα μάχης από τους δυτικούς συμμάχους της χρειάζεται η Ουκρανία, προκειμένου να αντεπιτεθεί στις ρωσικές δυνάμεις για να ανακτήσει εδάφη που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις της Μόσχας, εκτίμησε σήμερα ο επιτελάρχης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“Χρειαζόμαστε άρματα μάχης –όχι 10 με 20– αλλά πολλές εκατοντάδες”, έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ο Αντρί Γέρμακ.

“Στόχος μας είναι (να αποκαταστήσουμε) τα σύνορα του 1991 και να τιμωρήσουμε τον εχθρό, που θα πληρώσει για τα εγκλήματά του”.

Το Κίεβο κάνει έκκληση για την προμήθεια αρμάτων μάχης, κυρίως των γερμανικής κατασκευής Leopard 2, τα οποία χρησιμοποιούνται από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ και για τα οποία απαιτείται η έγκριση του Βερολίνου ώστε να επανεξαχθούν στην Ουκρανία.

Ο πολωνός πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του θα ζητήσει την άδεια της Γερμανίας για την αποστολή των Leopard στην Ουκρανία αλλά σχεδιάζει, όπως επισήμανε, να τα στείλει ανεξαρτήτως με το αν συμφωνεί το Βερολίνο.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας είπε το Σάββατο ότι το Βερολίνο δεν θα σταθεί εμπόδιο αν η Πολωνία θελήσει να κάνει κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με μια καταγραφή όπλων των Ηνωμένων Εθνών του 2019, η Πολωνία διαθέτει 247 άρματα μάχης Leopard 2.

Η Ρωσία έχει καταλάβει ένα τμήμα της ανατολικής και της νότιας Ουκρανίας καθώς και τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε το 2014.

Τα σύνορα της Ουκρανίας χαράχτηκαν το 1991 έπειτα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Το Κίεβο έχει ορίσει την απόσυρση όλων των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφος της Ουκρανίας ως μια από τις βασικές προϋποθέσεις για τον τερματισμό του πολέμου που συμπληρώνει 11 μήνες.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης:

Μακελειό στο Λος Άντζελες: Αυτοκτόνησε ο ύποπτοςΣΧΟΛΙΑ