Διεθνής πολιτική

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα πρώτα τέσσερα Leopard 2 φθάνουν στο Κίεβο

  • NewsRoom
Ντενίς Σμιχάλ, πρωθυπουργός Ουκρανίας

Ντενίς Σμιχάλ, πρωθυπουργός Ουκρανίας


Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ πόζαρε μπροστά σε τέσσερα βαριά άρματα μάχης Leopard 2 γερμανικής κατασκευής που προμήθευσε η Πολωνία στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του, αναρτώντας σειρά φωτογραφιών από την τελετή της παράδοσής τους χθες Παρασκευή, την ημέρα που συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια.

Ο κ. Σμιχάλ πόζαρε με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι στο πλευρό του σε πολλές από τις φωτογραφίες, που μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα Telegram. «Πριν από έναν χρόνο, άρματα μάχης μπήκαν στην Ουκρανία για να στερήσουν από τους Ουκρανούς την ελευθερία τους», ανέφερε. «Σήμερα, άρματα μάχης μπαίνουν στην Ουκρανία, αλλά αυτή τη φορά για να προστατεύσουν την ελευθερία».

Η Βαρσοβία θα παραδώσει στο Κίεβο 14 άρματα μάχης Leopard 2.

Ο κ. Μοραβιέτσκι από την πλευρά του δήλωσε πως θα παραδοθούν επίσης 60 άρματα μάχης PT-91 Twardy. Πρόκειται για μοντέλο βασισμένο στο σοβιετικού σχεδιασμού T-72, προσαρμοσμένο και εκσυγχρονισμένο βάσει προδιαγραφών των πολωνικών ένοπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον πολωνό υπουργό Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ, η συνεργασία της Πολωνίας με τη Γερμανία διαδραμάτισε καίριο ρόλο στον εφοδιασμό του ουκρανικού στρατού με Λέοπαρντ. Οι δύο χώρες θα παραδώσουν αντίστοιχα 14 και 18 τέτοια βαριά άρματα μάχης, για να σχηματιστεί ουκρανικό τάγμα τεθωρακισμένων.

Η Πολωνία ήταν η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε πως θα προμήθευε με τα Λέοπαρντ την Ουκρανία και άσκησε τεράστια πίεση στη Γερμανία να πράξει το ίδιο. Την αναγγελία έκανε την 11η Ιανουαρίου ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα στο Λβιβ και το αίτημα επανεξαγωγής τους υποβλήθηκε πολύ σύντομα από τη Βαρσοβία στο Βερολίνο.

Εντέλει, η κυβέρνηση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς αποφάσισε να στείλει και αυτή άρματα, αφού η αμερικανική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να στείλει —αλλά αργότερα— βαριά άρματα μάχης M1 Abrams.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Χαμός στον ΟΗΕ – Ρώσος εκπρόσωπος διέκοψε την ενός λεπτού σιγή κι επιτέθηκε στη ΔύσηΣΧΟΛΙΑ