• Διεθνής πολιτική

    Gazprom: Σταματά εντελώς η ροή αερίου στον Nord Stream λόγω διαρροής


    Αν και το Reuters είχε δημοσιεύσει ότι το Σάββατο η Gazprom θα επανάφερε τη ροή του φυσικού αερίου στον Nord Stream, τελικά αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Gazprom, ο αγωγός έχει κλείσει λόγω διαρροής λαδιού, ενώ η ρωσική εταιρεία ανάρτησε στο Telegram και φωτογραφία που το αποδεικνύει.

    Η ρωσική κρατική εταιρεία, λέει ότι η βλάβη εντοπίστηκε στον σταθμό συμπίεσης Portovaya, με την επιθεώρηση να πραγματοποιείται μαζί με εργάτες από τη Siemens – τη γερμανική εταιρεία που βοηθά στη συντήρηση του αγωγού.

    Διαρροή λαδιού στον αγωγό

    Η Gazprom ισχυρίζεται ότι η διόρθωση διαρροών λαδιού σε βασικούς κινητήρες είναι δυνατή μόνο σε εξειδικευμένα συνεργεία – τα οποία η Ρωσία είχε προηγουμένως υποστηρίξει ότι παρεμποδίστηκαν από τις δυτικές κυρώσεις.

    Οι εισαγωγές φυσικού αερίου έχουν σταματήσει μέχρι να επιλυθεί αυτό, προσθέτει η δήλωση.

    Η Ευρώπη έχει κατηγορήσει στο παρελθόν τη Ρωσία ότι περιόρισε τις εξαγωγές φυσικού αερίου ως αντίποινα για τις κυρώσεις.

    Η φωτογραφία της διαρροής

    Ο πόλεμος του αερίου Ρωσίας – Δύσης

    Η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την απόφαση των G7 για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μόσχας, και την ανακοίνωση της Κομισιόν για σχέδιο επιβολής στην τιμή του φυσικού αέριου.

    Η πλήρης διακοπή του φυσικού αέριου στην Ευρώπη για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα κινδυνεύει να αφήσει τη Γηραιά Ήπειρο ανοχύρωτη τον επερχόμενο χειμώνα. Αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή από την πλευρά της Ρωσίας δεν έχει να κάνει με τους τεχνικούς λόγους που επικαλείται αλλά με στρατηγική κίνηση απέναντι στα σχέδια της Δύσης.

    Το ρωσικό RIA αναφέρει: «Ο Nord Stream, ο βασικός αγωγός για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, λειτουργεί με περιορισμούς από τα μέσα Ιουνίου και από τα τέλη Ιουλίου λειτουργεί μόλις στο 20% της δυναμικότητάς του, η οποία ανέρχεται σε σχεδόν 170 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα. Η Μόσχα τόνισε ότι η μείωση της προσφοράς οφείλεται αποκλειστικά στις κυρώσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει προβλήματα στη συντήρηση και την επισκευή των μονάδων συμπιεστών αερίου της Siemens».

    Διαβάστε επίσης

    Βρετανία: Τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί ο νικητής της εσωκομματικής ψηφοφορίας που θα αναλάβει και την πρωθυπουργία

    Μπάιντεν: «Δεν είναι κάθε οπαδός του Τραμπ απειλή για τη χώρα»

    Τζέιμς Ο’Μπράιαν (ΗΠΑ): Η Ρωσία δεν μπορεί να παρακάμψει τις κυρώσεις για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας

     



    ΣΧΟΛΙΑ