• Διεθνής πολιτική

    Γάζα: Οι νέοι ελπίζουν “να σκοτωθούν” για να μπει ένα τέλος στον “εφιάλτη”, λέει η Unicef

    UNICEF

    UNICEF


    Οι συνθήκες ζωής στη Γάζα είναι τέτοιες που οι νέοι λένε στην Unicef πως ελπίζουν «να σκοτωθούν», προκειμένου να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον «εφιάλτη», έγινε γνωστό σήμερα από έναν εκπρόσωπο του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά.

    Σε δηλώσεις που έκανε μέσω βιντεοδιάσκεψης από τη Ράφα, ο εκπρόσωπος τύπου της Unicef, Τζέιμς Έλντερ, είπε πως η κατάσταση στη Γάζα έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που συνιστά ένα «από τα σκοτεινότερα κεφάλαια στην ιστορία της ανθρωπότητας».

    «Χθες, η Unicef συνομίλησε με έφηβους, εκ των οποίων πολλοί είπαν ότι νιώθουν τόση μεγάλη απόγνωση, ώστε θέλουν τόσο πολύ να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη, (σε βαθμό τέτοιο) που ελπίζουν να σκοτωθούν», είπε, κατά τη διάρκεια μιας τακτικής συνέντευξης τύπου του ΟΗΕ.

    «Το ανείπωτο μας το αφηγούνται συχνά στη Γάζα», συμπλήρωσε.

    Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένων επίθεση που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Την ώρα που η Λωρίδα της Γάζας, την οποία πολιορκεί το Ισραήλ, βρίσκεται στο χείλος του λιμού, οι εκκλήσεις εντείνοντας προκειμένου το Ισραήλ να ανοίξει περισσότερα σημεία διέλευσης προς τον παλαιστινιακό θύλακα. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, πριν από τον πόλεμο, τουλάχιστον 500 φορτηγά εισέρχονταν καθημερινά, αυτή τη στιγμή περίπου 150.

    Οι Ισραηλινοί «έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν και να επιθεωρούν κάθε γραμμάριο, κάθε λίτρο, κάθε κιλό όλων όσων εισέρχονται στη Γάζα», επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου του Γραφείου Ανθρωπιστικού Υποθέσεων του ΟΗΕ, ο Γενς Λάρκε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

    «Όμως, δεν μπορούν να λένε, μόλις (η βοήθεια) εισέλθει στο εσωτερικό (της Γάζας), ότι εναπόκειται σε εμάς αποκλειστικά να ασχοληθούμε με αυτήν. Πρέπει να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που θα διευκολύνει να διανείμουμε» τη βοήθεια, σημείωσε ο ίδιος.

    Ο εκπρόσωπος τύπου της Unicef επιβεβαίωσε πως το διάστημα μεταξύ 1η και 22ας Μαρτίου, στο 25% των 40 αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρειο τμήμα της Γάζας επετράπη να εισέλθουν.

    «Υπάρχει ένα παλιό σημείο διέλευσης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο βόρειο τμήμα, σε απόσταση 10 λεπτών από την περιοχή όπου αυτοί οι άνθρωποι εκλιπαρούν να τους δώσουμε τρόφιμα. Ανοίγοντας αυτό το σημείο διέλευσης, θα μπορούσαμε να βάλουμε τέλος σε αυτήν την ανθρωπιστική κρίση σε διάστημα λίγων ημερών. Όμως, παραμένει κλειστό», τόνισε.

    Και κατέληξε: Στη Γάζα, «η ζωτικής σημασίας βοήθεια εμποδίζεται, ζωές χάνονται, η αξιοπρέπεια παραβιάζεται».

    Διαβάστε επίσης:

    Philip Morris: Ο Χρήστος Χαρπαντίδης αναλαμβάνει Ανώτατος Αντιπρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων

    ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Ο χρόνος τους τελειώνει»

    Ανδρουλάκης: Πήραμε τη σημερινή θεσμική πρωτοβουλία για να μπει ένα τέλος, σε ό,τι προσβάλλει το κράτος δικαίου, σε ό,τι προσβάλλει τον περήφανο ελληνικό λαό



    ΣΧΟΛΙΑ