• Διεθνής πολιτική

    Γαλλική Υπηρεσία Πληροφοριών: Παλαιστινιακή ρουκέτα η πιθανότερη αιτία για την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας

    • NewsRoom
    Καμένα αυτοκίνητα στο πάρκινγκ του νοσοκομείου της Γάζας.

    Καμένα αυτοκίνητα στο πάρκινγκ του νοσοκομείου της Γάζας. EPA/MOHAMMED SABER


    Παλαιστινιακή ρουκέτα που αστόχησε ήταν πιθανότατα η αιτία για την έκρηξη στο πάρκινγκ του νοσοκομείου της Γάζας, Αλ Αχλί αλ Αράμπι, και όχι πλήγμα από ισραηλινό πύραυλο,  υποστηρίζει η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών της Γαλλίας.

    «Τίποτα δεν μας επιτρέπει να πούμε ότι είναι ισραηλινό πλήγμα, το πιθανότερο (σενάριο) είναι ότι επρόκειτο για παλαιστινιακό πύραυλο με κεφαλή βάρους περίπου 5 κιλών που εξερράγη», ανέφερε ένα στέλεχος της υπηρεσίας αυτής (DRM) μιλώντας σε δημοσιογράφους.

    Η DRM αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τις αναλύσεις της κατόπιν αιτήματος της γαλλικής προεδρίας, για λόγους διαφάνειας, εξήγησε.

    Με βάση την ανάλυση του σημείου της έκρηξης, η DRM εντόπισε μια τρύπα – και όχι κρατήρα – μεγέθους περίπου ενός μέτρου επί 75 εκατοστών και βάθους 30-40 εκατοστών. «Απαιτούνται περίπου πέντε κιλά εκρηκτικής ύλης για να γίνει αυτό, σίγουρα λιγότερα από 10 κιλά», σχολίασε το στέλεχος της υπηρεσίας. Η υπόθεση να επρόκειτο για βόμβα ή για ισραηλινό πύραυλο δεν είναι πιθανή επειδή αυτού του είδους τα όπλα φέρουν πολύ μεγαλύτερο φορτίο και θα είχαν αφήσει μεγαλύτερο κρατήρα, πρόσθεσε. Αντιθέτως, το φορτίο των 5 κιλών συνάδει με τις ρουκέτες που κατασκευάζουν ή αποκτούν οι Παλαιστίνιοι.

    Η  έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας προκάλεσε οργή στον Αραβικό κόσμο. Οι αρχικές πληροφορίες που υιοθετήθηκαν από τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ  προερχόταν από το Υπουργείο Υγείας της de facto κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και έκαναν λόγο για σχεδόν 500 νεκρούς έπειτα από ισραηλινό πύραυλο που έπληξε το νοσοκομείο. Εικόνες από την περιοχή δεν επιβεβαίωσαν πως το κτήριο του νοσοκομείου  έχει καταστραφεί, αλλά πως το χτύπημα έγινε στο πάρκινγκ του νοσοκομείου.

    Το Ισραήλ αντέδρασε κατηγορώντας την Χαμάς για την έκρηξη, ενώ προσπάθησε να πείσει με μια σειρά βίντεο , φωτογραφίες και ηχογραφήσεις πως το πλήγμα έγινε από ρουκέτα που αστόχησε.

    Διαβάστε επίσης

    Χαμάς: Συζητά την απελευθέρωση και άλλων “άμαχων” ομήρων

    Φιντάν: Η επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ ισοδυναμούσε με «έγκριση» της καταστροφής της Γάζας από τις ΗΠΑ

    Μεσανατολικό: Έφτασαν στο Ισραήλ οι δύο Αμερικανίδες που απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς στη Γάζα



    ΣΧΟΛΙΑ