• Διεθνής πολιτική

    Γαλλικές βουλευτικές εκλογές: Ισοπαλία Μελανσόν – Μακρόν με 25,2% δείχνουν τα πρώτα exit polls

    • NewsRoom


    Αμφίρροπη μονομαχία ανάμεσα στις παρατάξεις Μακρόν και Μελανσόν δείχνουν τα πρώτα exit polls για τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.

    Τόσο η παράταξη Μακρόν όσο και αυτή του Μελανσόν λαμβάνουν από 25,2%, ενώ 19,10% είναι το ποσοστό του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν και 11,10% των δεξιών Ρεπουμπλικανών.

    Όσον αφορά στις έδρες, η παράταξη Μακρόν εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει από 270 έως 310, η αριστερή Συμμαχία από 170 έως 220, η ακροδεξιά από 33 έως 53 έδρες και οι Ρεπουμπλικανοί από 15-30.

    Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία σημαδεύτηκε από ρεκόρ αποχής, που εκτιμάται ότι ανήλθε σε 52,8%.

    Σύμφωνα με άλλο exit poll, της γαλλόφωνης βελγικής εφημερίδας Le Libre, μικρό προβάδισμα έχει ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, σε σχέση με τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο αριστερός ηγέτης κατάφερε να συσπειρώσει τα κόμματα της Αριστεράς, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους στη Νέα Λαϊκή, Οικολογική και Σοσιαλιστική Ενότητα (NUPES) και να συγκεντρώσει το ποσοστό του 25,7% απέναντι στη συμμαχία του Εμανουέλ Μακρόν, Ensemble! (Μαζί!), που συγκεντρώνει ποσοστό 25%.

    Στο 19,3% υπολογίζεται το ποσοστόι της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

    Το τρίτο δημοσκοπικό ινστιτούτο δίνει νίκη στον Μακρόν με 26,4% μπροστά από το Nupes. Τα τρία ινστιτούτα δίνουν στον Εθνικό Συναγερμό 19,3%, 19,8% και 18,5% ενώ οι Ρεπουμπλικανοί εξασφαλίζουν από 11% έως 14%.

     Η συμμετοχή στις κάλπες ανήλθε, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, σε ποσοστό μόλις 47,2% -ήτοι, το χαμηλότερο από το 1958.

    Δημοσκοπικά ινστιτούτα: Πρώτη σε ψήφους την παράταξη Μελανσόν στον α’ γύρο, αλλά πρώτη σε έδρες την παράταξη Μακρόν στον β’ γύρο

    Τα περισσότερα δημοσκοπικά ινστιτούτα και τηλεοπτικοί σταθμοί της Γαλλίας εμφανίζουν την Λαϊκή Ένωση του Μελανσόν να έρχεται πρώτη στον πρώτο γύρο των σημερινών βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, αλλά με διαφορά μικρότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας από την παράταξη Μακρόν.

    Σε ό,τι αφορά ωστόσο τις έδρες που θα κερδίσει κάθε παράταξη στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής, η παράταξη του Μακρόν έρχεται σύμφωνα με δημοσκοπικές έρευνες πρώτη, με αρκετές πιθανότητες να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή να έχει πάνω από 289 έδρες.

    Διαβάστε επίσης

    Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Σήμερα ο πρώτος γύρος – Μακρόν και Μελανσόν διεκδικούν την πρώτη θέση



    ΣΧΟΛΙΑ